Marko ZupanMarko Zupan

P. Cantalamesse: Sveti Duh nas uvaja v skrivnost Kristusove smrti

| 24.03.2017, 21:52

Papež Frančišek in njegovi sodelavci iz rimske kurije so na dan pred praznikom Gospodovega oznanjenja v kapeli Odrešenikove Matere prisluhnili tretji postni pridigi p. Raniera Cantalamesse.

Vodilo letošnjih meditacij papeškega pridigarja v postnem času so besede iz Prvega pisma Korinčanom: "Nihče ne more reči: 'Jezus je Gospod', razen v Svetem Duhu“ (1 Kor 12,3). Do sedaj je poskušal prikazati, kako nas Sveti Duh uvaja v "polno resnico“ o osebi Kristusa, ko nam ga daje spoznati kot "Gospoda“ in kot "pravega Boga od pravega Boga".

Tokrat je po poročanju Radia Vatikan p. Cantalamessa pozornost preusmeril na Kristusovo delovanje in se osredotočil na vprašanje, kako nas Sveti Duh uvaja v skrivnost Njegove smrti.

Najbolj aktualne stvari so tiste, ki so večne. To so tiste, ki se osebe dotikajo v najintimnejšem jedru njenega bivanja. Vseeno smo vedno v skušnjavi, da dajemo "nedavnemu" prednost pred "večnim". Toda kaj je lahko bolj pomembno in aktualno, kakor vedeti, če življenje ima smisel ali ne, če je smrt konec vsega ali, nasprotno, začetek resničnega življenja? In edini odgovor na te probleme po besedah p. Cantalamesse, je velikonočna skrivnost Kristusove smrti in vstajenja.

Globok pomen in odločilnost tega trenutka je treba iskati v tistem, kar je s svojo smrtjo Jezus prinesel v človeško stanje, bolj kot v tistem, kar je odstranil; iskati je treba v Božji ljubezni in ne v človekovem grehu: "Če Jezus trpi in umre nasilne smrti iz sovraštva, tega ne stori le, da bi namesto ljudi poplačal njihov neporavnljiv dolg; na križu umre, da bi bila trpljenje in smrt človeških bitij naseljena z ljubeznijo!“ Božja ljubezen ne more s čarobno paličico odstraniti tragične resničnosti zla in smrti, saj je človek svoboden. Ljubezen je prisiljena dopustiti, da trpljenje in smrt rečeta svoje. Pa vendar, ker je prodrla v smrt in jo napolnila s svojo božansko navzočnostjo, je sedaj ljubezen tista, ki reče zadnjo besedo, je dejal papeški pridigar.

Več: Radio Vatikan

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...