Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Poljska zastava (foto: Wikipedia)
Poljska zastava

Mezeg: Evropska unija ne bo z lahkoto uveljavila svojih interesov

| 03.03.2017, 06:00

V Varšavi so se srečali predsedniki vlad višegrajske skupine. Nasprotujejo Evropski uniji več hitrosti, za kar se zavzemata Nemčija in Francija, od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pričakujejo uskladitev mnenj o reformah povezave pred vrhom, ki bo konec meseca v Rimu.

Predsedniki vlad višegrajske četverice, v kateri so Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška, se ne strinjajo z razlikami v Evropski uniji. Po srečanju v poljski prestolnici so poudarili, da ne želijo več ali manj Evropske unije, ampak boljšo povezavo. Od Bruslja že pred skorajšnjim vrhom v Rimu pričakujejo dogovor o Evropski uniji po brexitu. "Stvari niso tako enostavne, tako preproste. Menim, da so precej nepredvidljive. Evropska unija ne bo z lahkoto uveljavila svojih interesov," je za naš radio opozoril poznavalec poljske družbe in kulture Domen Mezeg.

Voditelji višegrajske četverice so tudi zapisali, da mora biti vsakršna oblika okrepljenega sodelovanja odprta za vse članice povezave in da se je treba strogo izogibati dezintegraciji enotnega trga, schengenskega območja in tudi same Evropske unije. Ob tem so se strinjali, da bi si moral Tusk prizadevati za skupen načrt za povezavo še pred slovesnostjo ob praznovanju 60. rojstnega dne povezave v večnem mestu.

Prav Tuska Poljska ne želi več videti na čelu Evropskega sveta. Mezeg meni, da je to posledica notranjih sporov iz preteklosti. "Jaroslaw Kaczynski je zameril Tusku, ker ta v času, ko je bil na oblasti na Poljskem, ni naredil več, da bi prišli do dna letalski nesreči pri Smolensku, v kateri je preminil velik del poljske politične elite. Kot da bi šel na roko Rusiji in na nek način popustil tujim interesom," je pojasnil Mezeg.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...