Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec (foto: Mohorjeva.at)
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec

Knjige mojega življenja

Slovenci po svetu | 22.03.2017, 11:09 Matjaž Merljak

Slovenski knjižni center Mohorjeva Celovec in Katoliški dom prosvete Sodalitas iz Tinj sta v tem pomladnem času pripravila niz prireditev z naslovom Knjige mojega življenja.

Pretekli četrtek je bil gost Tone Rode, pesnik, urednik, publicist in prevajalec, direktor knjižnega in časopisno-revijalnega podjetja Družina.

Jutri (23. marca 2017) ob 18. uri bo gostja Silva Matos, psihologinja, psihoterapevtka, pisateljica, predavateljica.

Prihodnji četrtek (30. marca 2017) ob 17.30 pa bo gost deželni glavar avstrijske Koroške dr. Peter Kaiser. Ta prireditev bo v nemščini.

Kaiser je zapisal: "Brati pomeni, da črke, besede, stavke poBEREMO – in jih v glavi zbiramo. Če jih povežemo, dobimo sporočila, vesti, beležke, zgodbe – kaj napisanega z velikim in majhnim pomenom. Ta besedila so lahko stara nekaj sekund ali minut ali pa celo stotine in tisoče let. S pisavo lahko ohranimo znanje in ga posredujemo naprej. Knjige imajo zame osebno zelo velik pomen. Kot referent za izobrazbo mi je pomembno, da so ljudje – predvsem otroci in mladina – željni knjig in branja."

Vsi dogodki potekajo v Slovenskem knjižnem centru v Mohorjevi knjigarni v Celovcu (Viktringer Ring 26).

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.