Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Znanje - vrednota, ki danes šteje največ

31.03.2017, 10:37

V Sloveniji je stopnja zaposlenosti v skupini od 55 do 65 let tretja najnižja. To ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki združuje 34 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu. Po nekaterih podatkih je pri nas na trgu dela komaj 35 odstotkov starejših od 55 let. Številni strokovnjaki že dalj časa opozarjajo, da gre za skupino, ki bo živela še najmanj 25 let in je več kot sposobna za delo. A zaradi vse hitrejšega razvoja družbe in tehnološkega napredka ta skupina ob vse večjih zahtevah delodajalcev pogosto ostaja nemočna.

"Ljudje, ki za določeno delo nimajo ustreznih znanj, v službi postajajo vse bolj nezadovoljni, s sodelavci so iz meseca v mesec v slabših odnosih. Vse to načne tudi njihovo samopodobo in prepričanje, da lahko v življenju še marsikaj dosežejo," poudarja Albert Štrancar, direktor CDI Univerzum, ki že več desetletij skrbi za vseživljenjsko učenje prebivalcev Ljubljanske urbane regije.

Znanje postaja ena od najpomembnejših vrednot današnje družbe. Ljudje, ki obvladajo več veščin in imajo raznolika znanja, so bolj motivirani za delo, samozavestnejši in, kar je najpomembnejše, konkurenčnejši na trgu dela. Na pomen nenehnega učenja s posebnim projektom brezplačnih svetovanj v izobraževanju opozarjata tudi Evropska unija ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Z njuno finančno podporo posebej v ta namen izoblikovani konzorciji že skoraj pol leta po vsej Sloveniji izvajajo brezplačna svetovanja v izobraževanju zaposlenih, starejših od 45 let in z največ peto stopnjo izobrazbe. Vodilni član enega od konzorcijev, ki svetovanja izvaja v osrednji Sloveniji, je CDI Univerzum. "Ljudem, ki nas obiščejo, predstavimo vse možnosti. Svetovalci jim pomagajo ovrednotiti njihova že osvojena znanja in jim predstavijo možnosti za nadaljnje izobraževanje, s katerim bodo lahko izboljšali svoje kompetence," pojasnjuje Štrancar. Njihove svetovalce je obiskalo že več kot 425 ljudi, brezplačnih svetovanj v izobraževanju se z veseljem udeležijo tudi kadroviki ali vodstva podjetij. "Sodelujemo z majhnimi in velikimi podjetji iz različnih panog, od gostinstva, cvetličarn pa vse do medicinskih in industrijskih ustanov," še dodaja Štrancar in ob tem zagotavlja, da lahko posamezne delavnice in tečaje za zaposlene prilagodijo potrebam in željam posameznih podjetij.

S projektom, ki bo trajal vse do leta 2022, naj bi svetovalci iz vse Slovenije pomagali najmanj 20.000 ljudem. "Vedno je najtežje storiti prvi korak in se odločiti za vnovičen vstop v učni proces," meni Štrancar. Po njegovih besedah ljudje v prvi vrsti potrebujejo prave usmeritve in nekaj spodbudnih besed.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...