Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kovač o načrtu B za Cimos: Načelo zasebnega vlagatelja je bebast slovenski izum

Slovenija | 01.03.2017, 15:21

Neuspešna prodaja Cimosa je končni simptom neuspešnega upravljanja velikih gospodarskih družb na slovenski način. Tako je zadnje dogajanje, povezano z reševanjem koprskega izvajalca avtomobilskih delov, za naš radio komentiral poslovnež Matej Kovač. Kritičen je do načrta B, ki ga je predstavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, čeprav vidi tudi luč na koncu tunela.

Kovač je spomnil, da se je Cimos najprej skušalo privatizirati s pomočjo paradržavnih skladov, koprska družba se je nato preveč zadolžilo, šele ko je bilo prepozno, so pristojni iskali tujega kupca kot nekega odrešenika, a ga pri tem omejevali z neizvedljivimi pogoji. "Prodaja kaže samo na propad nekega modela upravljanja z gospodarskimi družbami."

Posel je torej padel v vodo, Počivalšek je s prstom med drugim pokazal na italijanski sklad Palladio Finanziaria, označil ga je za neverodostojnega. "Neverodostojni so lahko kupci ali prodajalci. A prodajalec, ki ne uspe najti kupca, ima verjetno več problemov z verodostojnostjo kot kupec, ki lahko zmeraj kaj kupi. Branjevka, ki ji ostane polna miza zelenjave, se lahko vedno pritožuje nad kupci, a verjetno je kaj narobe z zelenjavo ali njeno verodostojnostjo."

Znan je že načrt B. Družba za upravljanje terjatev bank bo Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega vlagatelja. Država po Počivalškovih besedah v koprsko družbo vstopa za omejeno obdobje od treh do petih let. "Načelo zasebnega investitorja je spet en bebast slovenski izum. DUTB je državno podjetje, Cimos bo prestrukturiralo, kot to počnejo državna podjetja. Žal smo imeli v Sloveniji veliko teh izkušenj, od TAM-a preko Mure do Polzele." Z upanjem na tokratni uspešen izplen, tako Kovač, navdaja dejstvo, da ima Cimos kar nekaj mednarodno konkurenčnih proizvodnih programov. "Če bi to lahko prestrukturirali, kot to kdaj počnejo tudi države na Zahodu, ločiti tisto, kar se še da rešiti, in verodostojno najti zasebnega lastnika, bi to lahko uspelo." Po Kovačevem mnenju obenem dvom zbujajo besedne zveze, ki zamegljujejo položaj.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...