Petra StoparPetra Stopar
SDM, 2016 (foto: Radio Vatikan)
SDM, 2016

Svetovni dan mladih: Odpovejte se udobju in se odpravite na pot!

Svet | 09.04.2017, 00:31 Marjana Debevec

Na škofijski ravni danes poteka 32. svetovni dan mladih. Poslanico na temo Velike reči mi je storil Mogočni tokrat spremlja papeževo video sporočilo. V njem sveti oče mlade po vsem svetu vabi, naj se podajo na pot duhovne priprave, ki vodi k praznovanju mednarodnega svetovnega dne mladih v Panami, od 22. do 27. junija 2019.

Kot Marijo, ki je pohitela k teti Elizabeti, saj se ni predala udobju, Bog kliče tudi mlade, saj lahko z ljubeznijo izboljšajo svet. »Cerkev in družba vas potrebujeta. Z vašim pristopom, s pogumom, ki ga imate, z vašimi sanjami in ideali, padajo zidovi statičnosti in se odpirajo poti, ki nas vodijo v boljši, pravičnejši, manj krut in bolj človeški svet.«

Obenem je mlade sveti oče opogumil, naj na tej poti, ki jih vodi do svetovnega srečanja v Panami leta 2019 in sinodo o mladih, gojijo odnos domačnosti in prijateljstva s sveto Devico. »Ona je naša Mati. Govorite ji kakor Materi. Z Njo se zahvaljujte za dragoceni dar vere, ki ste ga prejeli od svojih prednikov, in ji izročite vse svoje življenje. Kot dobra Mati vas posluša, vas objema, vas ima rada, hodi z vami. Zagotavljam vam, da ne boste obžalovali, če boste tako delali«, je mladim še sporočil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.