Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež med prizadetimi v potresu v Mirandoli

Svet | 02.04.2017, 17:29 Marjana Debevec

Pred odhodom iz Caprija se je papež Frančišek v Mirandoli srečal še z ljudmi, ki jih je maja 2012 prizadel potres. Najprej je v spremstvu gasilcev obiskal tamkajšnjo katedralo, ki še ni varna za obiskovalce in jo bodo letos poleti začeli obnavljati, ter nato nagovoril zbrane pred katedralo.

Svetega očeta so zbrali pred katedralo z navdušenjem sprejeli. Zatrdil jim je, da jih želi vse objeti. »Med vami sem, da bi vam potrdil ljubezen vse Cerkve in vam zagotovil mojo bližino na vaši poti«, je dejal Frančišek. Posebej je pohvalil vse, ki so kakorkoli prispevali k obnovi in se zahvalil za vso solidarnost, ki so si jo izkazovali med seboj po potresu. Nato je spregovoril o trpljenju, ki so ga preživeli po potresu in izgubi materialnih in kulturnih dobrin. Posebej je spomnil na notranje rane in bolečine ob izgubi domačih. Rane se ozdravijo, ostanejo pa brazgotine. »Ko jih boste pogledali, imejte pogum otroke vzgajati v dostojanstvu, moči in duhu upanja ter poguma, ki ste ga vi imeli v času, ko ste bili ranjeni.« Zaželel jim je, da se pogum in njihova delavnost ne bi nikoli zmanjšali.

»Pred vašo stolnico, simbolom vaše vere in kulture molim za vse žrtve potresa in vse njihove domače. Naj Gospod vsem da občutiti svojo tolažbo«, je dejal in nato spomnil na veliko noč, ki jo bomo obhajali čez dva tedna. Vstali Jezus naj oživlja njihovo upanje.

Po kratkem nagovoru se je sveti oče še dolgo zadržal med zbranimi, mnoge je osebno pozdravil, izmenjal z njimi kakšno besedo. Zdelo se je, da se mu ne mudi nikamor. Vsak človek je bil zanj dragocen in pomemben. Z mnogimi se je tudi slikal in naredil selfije.

Srečanje naj bi bilo tudi spodbuda za vse tiste, ki še vedno živijo v težkih razmerah. Iz Carpija bo papež Frančišek s helikopterjem poletel malo pred 18. uro, v Vatikanu pa ga pričakujejo okrog 19. ure.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.