Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Janez Pavel II. (foto: Romereports.com)
Janez Pavel II.

12. obletnica smrti sv. Janeza Pavla II.

Cerkev po svetu | 02.04.2017, 06:48 Marta Jerebič

Obeležujemo 12. obletnico smrti svetega Janeza Pavla II. Poljski papež je Katoliško cerkev vodil med letoma 1978 in 2005 in je tudi danes še vedno zelo priljubljen med ljudmi. Ob bližajoči se 100. obletnici fatimskih prikazovanj osvežimo spomin na to, kako je bil povezan s fatimsko Marijo.

Atentat na Janeza Pavla II. 13. maja 1981 se je zgodil prav na obletnico njenega prvega prikazanja pastirčkom. Zaradi tega datuma je v času okrevanja v bolnišnici veliko premišljeval o fatimskih dogodkih in potem ko so mu prinesli kuverto, v kateri je bila zapečatena tretja fatimska skrivnost, spoznal, da se nanaša nanj. On je bil belo oblečeni škof, ki je v videnju pastirčkov padel pod sovražnimi streli. Zaobljubil se je, da bo odpotoval v Fatimo in se Mariji zahvalil, da mu je rešila življenje. To je storil že naslednje leto, kroglo, ki jo je Marija prestregla, pa je dal vdelati v krono milostljivega kipa.

Zanimivi so številski izračuni, ki jih je sedaj že pokojni vatikanist Giuseppe De Carli zapisal v knjigi, v kateri je nekdanji vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone spregovoril o svojih treh srečanjih z zadnjo fatimsko vidkinjo, sestro Lucijo.(Zadnja fatimska vidkinja: Moji pogovori s sestro Lucijo, Tarcisio Bertone, Giuseppe De Carli. Mohorjeva Celovec, 2008.)

Janez Pavel II. je umrl 2. 4. 2005. Če seštejemo števke, dobimo 13.

Umrl je ob 21. uri in 37 minut. Če seštejemo, dobimo 13.

S. Lucija dos Santos je umrla 13. februarja 2005. Že samo dejstvo, da jo je Bog k sebi poklical na 13. v mesecu, je neverjetno, če pa tudi tu seštejemo števke, ravno tako dobimo 13.

Zgolj naključje? Pri Bogu ni naključij!

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.