Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Nadškof Zore o prednostnih nalogah predsednika SŠK. Papež obiska v Sloveniji še nima na svojem koledarju

Cerkev na Slovenskem | 14.03.2017, 15:27 Marta Jerebič

Nadškof Stanislav Zore, ki je bil včeraj izvoljen za novega predsednika slovenske škofovske konference, je v pogovoru za naš radio navedel prednostne naloge na tej funkciji. Spregovoril je še o tem, ali se kaj premika v zvezi z morebitnim papeževim obiskom v Sloveniji, kateri bodo glavni dogodki v Cerkvi na Slovenskem letos, zahvalil pa se je tudi škofu Andreju Glavanu, ki končuje mandat predsednika škofovske konference.

Nadškof Zore je navedel tri prednostne naloge na funkciji predsednika Slovenske škofovske konference: »Ena od temeljnih nalog je iskanje kar najboljših možnosti za oznanjevanje evangelija v tem našem času in po možnosti tudi za spremembo teh trendov, v katerih zaznavamo upadanje zakramentalnega življenja in oddaljevanje od Cerkve, na ta način, da bi Evangelij in Jezusovo sporočilo postalo bolj središčno in prisotno med nami.

Druga takšna naloga, ki je povezana s prvo, je prinašanje sproščenosti, svobode, veselja v slovenske katoličane, da bodo svojo vero z veseljem in sproščeno živeli povsod, kamor jih bodisi življenje bodisi delovna obveznost postavlja, da bi bili v resnici kristjani v življenju, kristjani dejanj, ne samo kristjani v cerkvenih prostorih ali znotraj domačih zidov.

Tretja naloga, ki se mi zdi, da je vedno prisotna v življenju neke krajevne Cerkve, je pogovarjati se z državo, predstavniki oblasti ter skrbeti in si prizadevati za to, da bodo Cerkev na Slovenskem in slovenski kristjani mogli živeti in delovati v okoliščinah, ki bodo primerljive z evropskimi okoliščinami. To so v grobem najbolj pomembne naloge.«

Je letos v Cerkvi na Slovenskem v načrtu kakšen večji skupni dogodek?

»Letos bomo obhajali 100-letnico fatimskih dogodkov, prikazanja fatimske Marije. Vsaka škofija bo posebej praznovala to stoletnico. Večje srečanje pa bo v mesecu oktobru skupaj s hrvaškimi katoličani v Stični, kjer bo prav tako poudarek na obhajanju Fatime,« je dejal nadškof Zore.

Papež obiska pri nas še nima na koledarju

Vprašali smo ga tudi, ali lahko pove kaj več o morebitnem papeževem obisku. Dejal je, da zaenkrat vse ostaja pri povabilu. »Papež je nazadnje rekel, da tega še nima na koledarju,« je dejal novi predsednik slovenske škofovske konference, ki bo petletni mandat nastopil 26. marca.

Zahvala škofu Glavanu

Nadškof Zore se je v pogovoru škofu Andreju Glavanu, ki končuje mandat predsednika škofovske konference, zahvalil za opravljeno delo: »Škof Glavan je prevzel predsedovanje v času, ki je bil za Cerkev na Slovenskem čas velike preizkušnje in hvala Bogu, da je znal z modrostjo in preudarnostjo vse stvari peljati na takšen način in v smeri, v kateri smo danes. Mislim, da smo mu za to lahko vsi hvaležni.«

 

Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...