Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V novomeški bolnišnici bodo imeli kmalu novo kapelo

Cerkev na Slovenskem | 14.03.2017, 10:01 Petra Stopar

V Splošni bolnišnici Novo mesto potekajo izvedbena dela za postavitev nove kapele. Večina del bo gotovo končana že v začetku prihodnjega tedna, kapela pa bo blagoslovljena proti koncu meseca, je za naš radio povedal ekonom novomeške škofije prelat dr. Janez Gril.

»Večina del bo končanih v tem tednu, prav gotovo pa v začetku prihodnjega tedna,« je dejal Gril in spomnil, da je bila prejšnja kapela v drugem, kletnem prostoru, večjem, a manj primernem, nova pa je v manjšem prostoru, zato je bila oprema iz stare kapele prevelika in jo je treba na novo izdelati.

Načrte za tabernakelj in oltar je pripravil arhitekt Matija Marinko. »V kapelo bo šlo približno 25 sedežev, če bodo invalidski vozički, bo sedežev malo manj, kapela ni velika, vendar je prijetna in za potrebe bolniške kapele bo odlično služila. Je v kletnih prostorih, v neposredni bližini urgence, pa toliko odmaknjena, da ni nepotrebnega hrupa in vrvež ne moti tistega, ki se odloči, da bo prišel za nekaj minut molit,« je pojasnil.

Ker sta prenova in oprema zahtevni tudi po finančni plati, se bolnišnični duhovnik p. Marko Novak in Škofija Novo mesto ljubeznivo obračata na ljudi dobre volje in dobrotnike ter in prosita za pomoč. Dar lahko nakažete na tekoči račun škofije, z naslovom Kapiteljska 1, 8000 Novo mesto in številko tekočega računa SI6 0297 0025 6347 885, s pripisom »Dar za bolniško kapelo«.

Načrt nove bolnišnične kapele v Novem mestu
Načrt nove bolnišnične kapele v Novem mestu © Matija Marinko

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...