Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
papež med obiskom rimske župnije (foto: Radio Vatikan)
papež med obiskom rimske župnije

Papež jutri v rimsko župnijo, 25. marca pa v Milano

Svet | 11.03.2017, 00:17 Marjana Debevec

Milanski nadškof kardinal Angelo Scola je na nedavni novinarski konferenci predstavil namen in program papeževega obiska v Milanu, ki bo potekal v soboto, 25. marca. Po njegovih besedah jih bo sveti oče predvsem prišel potrdit v veri in jim pokazati, kaj edino velja v življenju. Jutri pa bo papež Frančišek obiskal eno od rimskih župnij.

Enodnevni zelo intenziven papežev obisk Milana bo po besedah kardinala Scole potekal predvsem v znamenju veselja. Za nemoten potek bo skrbelo 4700 prostovoljcev. Papež se bo po obisku obrobju mesta v stolni cerkvi srečal z redovniki. Zatem pa se bo odpravil v zapor San Vittore, kjer se bo srečal z zaporniki, s katerimi bo tudi obedoval.

Osrednji dogodek dneva bo sveta maša, ki se bo začela ob 15. uri v parku Monza. Udeležilo naj bi se je najmanj 500 tisoč ljudi. Kardinal Scola je povedal, da so organizirali že 3500 avtobusov in več kot 400 posebnih vlakov, da se bo lahko čim več ljudi, tako vernih, kot tudi nevernih, srečalo s papežem.

Nazadnje bo sveti oče na stadionu San Siro obiskal še birmance. Tukaj mu bodo predstavniki škofije izročili poseben načrt, ki vključuje izkoreninjenje revščine otrok v Milanu do leta 2020.

Danes pred svojim obiskom Milana in hkrati pred vrhom Evropske unije v Rimu, ki bo posvečen praznovanju njenega 60. rojstnega dne, se bo sveti oče sešel z evropskimi voditelji. Srečanje 24. marca bo v Vatikanu. Papež je sicer je evropske voditelje v Vatikanu gostil že maja lani, ko je prejel nagrado Karla Velikega za posebne zasluge pri združevanju Evrope. Takrat jih je v govoru pozval, naj porušijo zidove in zgradijo pravičnejšo družbo. Novembra 2014 je papež Frančišek v Strasbourgu nagovoril Evropski parlament.

Jutri popoldne pa bo papež Frančišek obiskal rimsko župnijo sv. Marjete Canossa. Srečal se bo z veroučenci in skupino evropskih skavtov, ki mu bodo zastavili vprašanja ter izročili pisma, v katerih izražajo svoje veselje nad njegovim obiskom, mu zagotavljajo svojo molitev ter ga prosijo za molitev za mir v svetu. Zatem se bo srečal s hčerami krščanske ljubezni, z bolnimi, ostarelimi, z družinami 65 otrok, ki so bili v prejšnjem letu krščeni, s pastoralnimi delavci, kateheti in prostovoljci Karitas. Prav tako bo spovedal štiri župljane: enega najstnika, enega mladega in dva odrasla. Ob 17.30 bo sledila sveta maša.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...