Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež s sodelavci na duhovnih vajah (foto: Radio Vatikan)
Papež s sodelavci na duhovnih vajah

Papež s sodelavci na duhovnih vajah

Svet | 07.03.2017, 13:28 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, je papež s svojimi sodelavci v nedeljo zvečer začel postne duhovne vaje v kraju Aricia, ki jih vodi p. Giulio Michelini iz reda manjših bratov. Štiriinsedemdeset udeležencev duhovnih vaj je danes dopoldne prisluhnilo že tretjemu nagovoru.

V prvem razmišljanju je p. Michelini udeležence duhovnih vaj vprašal, kaj jih vodi pri njihovem razločevanju. »Se odločim iz trenutnega vzgiba, puščam, da me vodi navada, postavim samega sebe in svojo osebno korist pred Božje kraljestvo in pred druge?«. Zbrane je povabil predvsem k ponižnosti, saj se nam Bog razodeva preko vsakega človeka, tudi najbolj slabotnega, pa tudi k temu, da bi za Jezusom hodili vse do konca.

V drugi meditaciji so papež in člani rimske kurije razmišljali o pomenu tišine ter povezanosti med ljubeznijo do Boga in ljubeznijo do bližnjega. »Vprašam se, ali izberem samo eno stran – tisto, ki mi bolj ustreza, ali pa tisto lažjo, in torej mazilim Jezusove noge, morda z liturgijo, molitvijo, pri tem pa puščam ob strani revne; ali pa se posvečam revnim, a pozabljam na molitev in čaščenje. Ali mi uspeva držati skupaj ljubezen do Boga in ljubezen do bližnjega?«, je p. Michelini spodbudil udeležence duhovnih vaj.

Tretji nagovor pa je zbrane popeljal v dvorano zadnje večerje, kjer so premišljevali o pomenu hrane. P. Michelini je zbranim po navodilu sv. Ignacija Lojolskega priporočil, bi se morali obvladovati, tako pri načinu uživanja hrane kot pri količini. Zatem se je vprašal, kako je mogoče, da se mi kristjani, ki bi morali najti edinost ravno ob evharistični mizi, še vedno ločujemo med seboj. Dodal pa je, da je bilo storjenih že veliko korakov na poti do edinosti, na primer z luterani in ostalimi.

Tretje vprašanje pa se je nanašalo na odpuščanje grehov. »Ali se zares zavedam, da je Jezus s prelitjem svoje krvi s svojim življenjem in ne samo z besedami izrekel in podelil Božje odpuščanje?«, je zbrane še nagovoril p. Giulio Michelini.

Papež in njegovi sodelavci bodo postne duhovne vaje sklenili v petek dopoldne.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...