Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež z župniki rimske škofije (foto: Radio Vatikan)
Papež z župniki rimske škofije

Papež rimskim župnikom: Če duhovnik ne hodi k spovedi, ne napreduje v veri

Papež in Sveti sedež | 03.03.2017, 14:07 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je, tako kot vsako leto na začetku postnega časa, tudi letos srečal z župniki rimske škofije. Včeraj jih je nagovoril v lateranski baziliki in pred tem nepričakovano spovedal 12 od njih. V meditaciji pa jih je pozval, naj bodo pastirji, ki živijo sredi svojih ljudi, usmiljeni in verodostojni ter sposobni vere, ki v drugih krepi vero.

Papež je imel dolg nagovor, v katerem je poudaril, kako pomembno je, da duhovnik raste v veri, in tako drugim pomaga rasti v veri, saj nihče ne more dajati tistega, česar sam nima. Še posebej jih je pozval, naj pogosto hodijo k spovedi.

»Rad ponavljam, da duhovnik ali škof, ki se ne čuti grešnika, ki ne gre k spovedi, se zapira vase, ne napreduje v veri.«

Če vera ne raste, ostaja nezrela, je nadaljeval papež in dodal, da lahko z nezrelo vero povzročijo veliko slabega. In obratno. Do rasti vere pa pride samo, ko se srečajo z Gospodom. Ob tem jih je Frančišek pozval k iskanju korenin vere in zaupanju v upanje.

Povabil jih je tudi k vnovičnemu prebiranju apostolske spodbude Veselje Evangelija, kjer piše o tem, da se misijonarsko srce ne odpove možnemu dobremu, četudi tvega, da se umaže z blatom ulice, z najrevnejšimi, najmanjšimi.

»Verovati, da je v njih Kristus, razločiti najboljši način za majhen korak k Njemu, za dobro te osebe, je napredek v veri. Tako kot je tudi slavljenje napredek v veri, želeti več je napredek v veri. To ni le dobrodelno dejanje. To je napredek v veri,« je dejal papež, ki je ob koncu srečanja vsakemu župniku podaril knjigo kapucina iz Argentine, velikega spovednika, Luisa Drija, z naslovom Ne boj se odpuščati. Izrazil je upanje, da jim bo pomagala rasti v veri v Gospoda, ki je tako usmiljen v odpuščanju.

 

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...