Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Bruselj naj bi v kratkem predlagal reformo Evropske unije

Svet | 27.02.2017, 18:35

Evropska komisija bo v kratkem predlagala reformo Evropske unije. Njen predsednik Jean-Claude Juncker povezavo vidi kot jedro s koncentričnimi krogi, kar pomeni, da lahko pričakujemo smer, ki bo omogočila krepitev koncepta Evropske unije več hitrosti.

Juncker je pred dnevi na dogodku v enem od belgijskih mest spregovoril o viziji prihodnosti stare celine. "Evropa ni nekaj samoumevnega. Evropa je bila in bo ostala izbira. Za to, kar je bilo nekoč normalno in očitno, se je zdaj treba vsak dan boriti in se skoraj opravičevati za željo po nadaljnji integraciji."

Juncker je poudaril, da se je treba stvari lotiti drugače. "Veliko več lahko storimo skupaj, vendar je čas, da si nehamo predstavljati, da lahko vsi skupaj počnemo isto stvar. Ali ni bolje, da bi tisti, ki želijo napredovati hitreje, to lahko storili, ne da bi s tem motili ostale, tako da bi vzpostavili bolj strukturiran sistem, odprt za vse?" Po pričakovanjih bo to rdeča nit predlogov za reformo Evropske unije, ki jih bo Bruselj v teh dneh predstavil v obliki bele knjige. S tem bo prispeval k premisleku o povezavi ob praznovanju njenega 60. rojstnega dne 25. marca v Rimu.

Ideja Evropske unije več hitrosti sicer ni nič novega. Potrebo po tem so v preteklem mesecu poudarile tudi nekatere ustanovne članice - Nemčija in države Beneluksa. V Evropski komisiji so takrat v odzivu na to staro, a spet oživljeno razpravo odgovorili, da pogodbe povezave članicam že omogočajo potovanje različnih intenzivnosti in hitrosti. Najbolj očiten primer sta schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah in območje evra, znotraj katerih sodeluje večja skupina članic, a ne vse.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...