Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Krajevski kupuje prehrambene izdelke na potresnem območju (foto: Vatican Insider)
Nadškof Krajevski kupuje prehrambene izdelke na potresnem območju

Papeževo »nakupovanje« na potresnem območju

Cerkev po svetu | 24.02.2017, 12:36 Marta Jerebič

Papež Frančišek ima redko priložnost, da osebno odide v kakšno trgovino. Doslej si je tako kupil le očala in čevlje. Ta teden je v svojem imenu v nakupovanje poslal svoj urad za miloščine - Apostolsko elemozinerijo. Ta je od kmetov in drugih pridelovalcev ter trgovcev z območja Italije, ki ga je prizadel potres, kupila njihove tipične prehrambene izdelke, nato pa jih dostavila rimskim menzam, ki z obroki oskrbujejo revne in brezdomce. S tem sveti oče želi pomagati in spodbuditi kmetije in podjetja, ki jim grozi zaprtje zaradi škode, ki jo je povzročil potres. Od družine kmetovalcev, ki se je znašla v težavah, je kupil celo traktor.

Vodja urada apostolske elemozinerije, znan tudi pod imenom papeški miloščinar, nadškof Konrad Krajewski, se je v minulih dneh v spremstvu krajevnih škofov in prostovoljcev Karitas odpravil v Amatrice in Ascoli. Spletni časopis Rieti Frontiera je poročal, da jih je papež poslal v nakupovanje, da bi založil 'svoje' menze za revne. Kmetije in druge prehrambene obrate so izbrali izmed tistih, ki jim grozi, da bodo zaradi škode po potresu propadli.

V ponedeljek, 20. februarja, so bili v zaselku Pinaco. Na neki kmetiji in tovarni mesnih delikatesnih izdelkov so nakupili testenine, sire, vino in pršut. To je bila tudi priložnost, da so bili skupaj s tamkajšnjimi ljudmi in jim izrazili bližino. Lastnica neke sirarne je povedala, da trenutno ne morejo izdelovati sira, saj je objekt neuporaben, postavljanje nove sirarne pa ovira birokracija. Bio mleko so primorani prodajati po 35 centov za liter. Poleg tega je podjetje ostalo brez treh zaposlenih, ki so odšli, novih pa ne morejo privabiti, saj po potresu ni varnih hiš, kjer bi lahko spali.

Nadškof Krajewski je v torek nakupoval na območju Ascoli Picena, včeraj pa na območju škofij Camerino-Sanseverino in Spoleto-Norcia. Že nekaj časa pa je tudi v trgovini v Vatikanu, kjer lahko nakupujejo vatikanski uslužbenci, možno kupiti tipična živila z območij, ki jih je prizadel potres, s čimer želijo prispevati k obnovi tamkajšnje ekonomije. Spletni portal Vatican Insider poroča, da je Apostolska elemozinerija v Ascoliju kupila tudi traktor od družine kmetovalcev, ki se je znašla v težavah. Ne poroča pa, kam je sedaj šel ta traktor.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...