Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Pahor: Slovenija ne sme izgubiti svoje močne proevropske in prozahodne identitete

Svet | 18.02.2017, 01:26 Andrej Šinko

Predsednik republike Borut Pahor se v Münchnu udeležuje varnostne konference. V izjavi za slovenske medije je dejal, da ne smemo izgubiti svoje močne proevropske in prozahodne identitete. Slovenija mora po njegovih besedah ostati država, ki sicer razmišlja in se zaveda odgovornosti za svojo lastno stabilnost in varnost, a vse to daje v kontekst skupnih naporov. To je po Pahorjevih besedah odločilno za naše prihodnje mesto v evroatlanstkih povezavah.

Predsednik Pahor je dejal še, da njegovi sogovorniki na konferenci Slovenijo vidijo kot jasno proevropsko državo, kot državo, ki v zvezi Nato vidi močno sidro varnosti in razume, da je hkrati potrebno, »ko se zanašamo na Nato in EU, z naše lastne strani poskrbeti za politično in gospodarsko stabilnost in za povečanje svoje lastne varnosti. To vse v kontekstu skupnih naporov«.

O oceni varnostnih razmer po svojem nedavnem obisku v Rusiji in Ukrajini, je predsednik republike ocenil, da je na strani tistih, ki verjamemo v krepitev miru, sodelovanja in poglobitve vsestranskih odnosov, še vedno veliko več argumentov in moči, kot na strani tistih, ki menijo, da so konflikti neizogibni. »Na koncu se mi zdi, da bomo vendarle zmagali tisti, ki imamo vero v skupnost in ne v delitve,« je pojasnil.

Predsednik Pahor se je sestal s prvim podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za boljše pravno urejanje, medinstitucionalne odnose, pravno državo in Listino o temeljnih pravicah Fransom Timmermansom. Ponovil mu je stališče Slovenije, da se zavzema za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo.

V pogovoru s predsednikom Poljske Andrzejem Dudo pa sta izmenjala stališča o mednarodnih temah, kot so odnosi med Evropsko unijo in Rusijo, politična in varnostna situacija v Ukrajini ter konflikt v Siriji.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...