Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Bo EU namesto hrane v nerazvitih državah raje financirala splav?

Svet | 16.02.2017, 10:10 Marta Jerebič

Evropski parlament je v torek sprejel nezavezujočo resolucijo, ki Evropsko unijo poziva, naj ustanovi mednarodni sklad za financiranje splava po svetu. Z njim bi v globalni industriji splava nadomestili izpad, ki je nastal potem, ko je nova ameriška administracija ukinila financiranje organizacijam, ki izvajajo splav v tujini.

Pobudniki so skupine socialistov, levice in zelenih v Evropskem parlamentu. Predsednik italijanskega gibanja za življenje Gian Luigi Gigli je pobudo, da bi evropski davkoplačevalci financirali splav v državah v razvoju, ne pa recimo hrane, označil za pravi škandal.

»Upam, da se Italija ne bo pridružila temu vozu. Trenutno je vse še na prostovoljni osnovi. Nizozemska je že prispevala 20 milijonov evrov. Vsaka država glede tega lahko še svobodno odloča, a če bo to postala politika Evropske unije, bi morali močno razmisliti, kakšni so sploh še razlogi, ki Evropo držijo skupaj.«

Poljska se pod sedanjo vlado zagotovo ne bo podrejala Bruslju in ne bo dopustila, da bi z denarjem njenih državljanov ubijali otroke po svetu. Tamkajšnja vlada je pripravila zakon, po katerem bodo ženske jutranje tabletke lahko dobile samo na recept in je ne bodo mogle več prosto kupiti v lekarni. Ustavila je tudi javno financiranje umetne oploditve.

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...