Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Duhovne vaje za papeža in rimsko kurijo (foto: AP)
Duhovne vaje za papeža in rimsko kurijo

Papež in člani rimske kurije odhajajo na duhovne vaje

Svet | 05.03.2017, 07:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek in člani rimske kurije se tudi v letošnjem postnem času odpravljajo na duhovne vaje. Nocoj se bodo umaknili v Hišo Božjega Učitelja v kraju Ariccia. Tema meditacij pa bo Trpljenje, smrt in vstajenje Jezusa po Mateju.

Letošnje postne duhovne vaje bo vodil 53-letni frančiškan p. Giulio Michelini iz Milana. Slovesne zaobljube pri frančiškanih je izpovedal leta 1992, dve leti zatem je prejel še duhovniško posvečenje. Trenutno je docent na Teološkem inštitutu v Assisiju, ki je pridružen Papeški lateranski univerzi, in direktor frančiškanske revije.

Danes bodo udeleženci duhovnih vaj prisluhnili uvodni meditaciji, sledila bo evharistična adoracija in molitev večernic. Dnevi, ki bodo sledili, se bodo začeli s somaševanjem ob 7.30. Prva meditacija bo na vrsti ob 9.30, popoldne ob 16.00 bo sledila druga. Večere bodo tudi v teh dneh oblikovale evharistična adoracija in večernice. Na zadnji dan, v petek, je na programu samo dopoldanska meditacija.

Posamezne meditacije bodo imele za izhodišča naslednje odlomke: Petrova izpoved vere in Jezusova pot naproti Jeruzalemu; poslednje Jezusove besede in začetek trpljenja; kruh in telo, vino in kri; molitev na vrtu Getsemani in Jezusa primejo; Juda in njiva krvi; rimski proces, Pilatova žena in Božje sanje; Mesijeva smrt; Jezusov pokop in sobota; prazen grob in vstajenje.

V času duhovnih vaj so kot v preteklih letih odpovedane vse zasebne in izredne avdience, prav tako tudi sredina splošna avdienca.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...