Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek med avdienco (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek med avdienco

VIDEO: Papež: Upanje nas nikoli ne razočara!

Svet | 15.02.2017, 12:19 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v današnji katehezi nadaljeval svoje razmišljanje o upanju. Poudaril je, da je krščansko upanje trdno, ker nas nikoli ne razočara. Prepričani smo namreč, da nas Bog ljubi.

Že od majhnega so nas učili, da se ni lepo hvaliti, je zatrdil Frančišek. Zato nas še toliko bolj preseneti sv. Pavel, ki nas kar dvakrat vabi, naj se hvalimo in sicer najprej zaradi obilja milosti, ki nas v veri preplavlja v Jezusu Kristusu. Če namreč vsako stvar razumemo v luči Svetega Duha bomo razumeli, da je vse milost, vse je dar, je zatrdil Frančišek.

V zgodovini, kot v našem življenju, nismo samo mi, ampak je predvsem Bog, ki vse ustvarja iz ljubezni in pelje naprej načrt odrešenja. Mi moramo to le priznati in s hvaležnostjo sprejeti. Tako bomo po papeževih besedah svobodni in v miru s samim seboj, z našimi bližnjimi in z vsemi ljudmi, ki jih srečujemo.

Pavel pa nas vabi tudi, naj se hvalimo v trpljenju. Zdi se, da je to v nasprotju z mirom, o katerem je papež prej govoril. Vendar pa po njegovih besedah ni tako. »Mir, ki nam ga zagotavlja in daruje Gospod ne pomeni odsotnost skrbi, razočaranj, pomanjkanja.« Sicer bi bil mir le kratkotrajen. Mir, ki izhaja iz vere, pa je dar. Gre za milost izkušanja, da nas Bog ljubi in nam je vedno blizu, tudi v najbolj temnih trenutkih.

Zato je krščansko upanje trdno in nikoli ne razočara. »Ali je vsak od nas sposoben reči: Prepričan sem, da me Bog ljubi? Ni lahko reči, vendar pa je to res«, je zbranim zatrdil sveti oče. To je namreč temelj naše gotovosti in našega upanja. Vendar pa ta ljubezen ne izključuje nikogar. Kristjani smo namreč ponižno in preprosto poklicani biti kanali Njegove ljubezni za vse.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...