Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Papež žrtve spolnih zlorab prosi odpuščanja

| 14.02.2017, 14:06 Petra Stopar

Italijanski časnik La Repubblica je ta teden objavil uvod iz knjige Daniela Pitteta, ki ga je kot otroka štiri leta spolno zlorabljal duhovnik. Uvod v knjigo je napisal papež Frančišek, ki je ob tej priložnosti obsodil zlorabe v Cerkvi in žrtve prosil odpuščanja. Obenem je napovedal nadaljnji oster in odločen boj proti zlorabam. Prizadetim in njihovim svojcem je zagotovil svoje »občutke ljubezni in bolečine«.

»Ponižno prosim odpuščanja,« je sveti oče po navedbah Družine, ki se sklicuje na agencijo Kathpress, zapisal v uvodu v knjigo Daniela Pitteta, 57-letnega avtorja, ki prihaja iz Fribourga v Švici. Sicer tudi sam nekoč duhovnik, danes pa poročen in oče šestih otrok, je bil med osmim in dvanajstim letom žrtev zlorabe s strani domačega duhovnika, brata kapucina, ki danes biva v samostanu. Med pisanjem knjige ga je Pittet celo obiskal, v knjigi pa ga omenja s polnim imenom. Naslov dela se glasi Oče, odpuščam vam, a knjiga za zdaj izide le v francoskem izvirniku in italijanskem prevodu.

S Pittetom se je v Vatikanu srečal tudi papež leta 2015. Kot je sveti oče zapisal v uvodu, ga je to srečanje znova spomnilo, »kako strašljivo škodo povzročajo spolne zlorabe« ter kako dolga in boleča je pot okrevanja za njene žrtve. Nekatere je zloraba potisnila v samomor, piše papež. »Teža teh mrtvih leži na mojem srcu, moji vesti in vesti celotne Cerkve,« še pravi in se zahvaljuje avtorju, da je zbral dovolj poguma in prekinil svoj molk: »Izjave prič, kakršna je tvoja, rušijo zidove molka, ki prikrivajo škandale in trpljenje, ter prinašajo luč na grozljivo območje teme v življenju Cerkve.« Na ta način bi lahko izravnali pot k pravičnemu poplačilu škode in »milosti sprave«. Morda bi na ta način tudi pedofili lahko prepoznali »grozljive posledice« svojega početja. Papež moli za vse, »ki so bili ranjeni v svoji nedolžnosti, da bi jih Bog znova ozdravil – in da bi nam vsem podaril svoje odpuščanje in usmiljenje«.

Ob tem je Frančišek znova ostro obsodil zlorabo otrok v Katoliški Cerkvi. Po njegovih besedah »gre za nekaj tako pošastnega, grozljiv zločin, ki je radikalno usmerjen proti vsemu, kar nas uči Kristus«. Cerkev bi morala, tako papež, »s skrajno strogostjo ukrepati proti duhovnikom, ki so izdali svoje poslanstvo, in proti njihovim predstojnikom, pa naj gre za škofe ali kardinale, ki so jih morda ščitili«.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...