Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Peter Prevc (foto: www.planica.si/GEPA)
Peter Prevc

Peter Prevc znova na vrhu

Slovenija | 11.02.2017, 11:52 Petra Stopar

Peter Prevc je na tekmi svetovnega pokala v japonskem Sapporu dosegel 64. posamično zmago za slovenske smučarske skoke in prepričljivo vodi med Slovenci z 22 zmagami. Z daljavo 143 in 134 m si je prvo mesto delil s Poljakom Maciejem Kotom (139 in 138 m).

Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (137 in 139 m). Prevc je četrto leto v nizu slavil v Sapporu, dosegel pa je 22. zmago v svetovno pokalu. V finalu sta nastopila še dva Slovenca; Anže Lanišek je bil 24. (121,5 in 113 m), Anže Semenič pa 26. (118 in 116,5 m). Preostali slovenski skakalci so ostali brez točk. Jurij Tepeš je končal na 31. mestu (117,5 m), Cene Prevc je bil 44. (110,5 m), Jernej Damjan 47. (110,5 m), Domen Prevc pa zadnji, 50. (97 m).

"Zelo sem zadovoljen. Odlične pogoje sem imel v prvi seriji in sem jih tudi izkoristil. Tudi moj drugi skok je bil zelo dober," je v prvi izjavi po tekmi povedal Peter, Kot pa je po svoji prvi zmagi v pokalu dejal: "Vesel sem svoje prve zmage ter tudi tega, da ob meni stoji najboljši skakalec minule sezone."

Peter je dosegel 64. posamično zmago za slovenske smučarske skoke v svetovnem pokalu, sam pa je na najvišji stopnički zadnjič stal na lanskem finalu pokala 20. marca v Planici, kjer je po izjemni sezoni rekordov prejel veliki kristalni globus. V tej sezoni mu ni steklo po željah in je pred Sapporom le dvakrat stal na zmagovalnih stopničkah; tretji je bil v finskem Kuusamu 25. novembra lani, potem pa je to mesto osvojil še na ekipni tekmi 21. januarja v Zakopanah, ko je bil tudi najboljši posameznik dneva. Po poljski turneji je vse uspešneje nastopa na nemški in se štirikrat zapored uvrstil med deseterico, od tega na četrtem mestu z ekipo v Willingen, to mesto pa je bilo pred Sapporom tudi najvišja posamična uvrstitev, ki jo je zabeležil na letalnici v Oberstdorfu 5. februarja.

V nedeljo bo v Sapporu še druga tekma, ki se bo začela s prvo serijo že ob drugi uri zjutraj po slovenskem času.

Slovenija