Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Violina in note (foto: ARO)
Violina in note

Svetovalnica: Kako najmanjše pripravimo na kulturo?

Svetovalnica | 07.02.2017, 13:42 Rok Mihevc

Dan pred slovenskem kulturnem prazniku smo v tokratni Svetovalnici govorili o kulturi, o obisku najmlajših in mladih družinah v kulturnih ustanovah ter o tem kako se otroci vedejo na tovrstnih prireditvah. Naša gostja je bila Marinka Gombač, producentka Glasbene mladine ljubljanske.

Za otroka je zelo pomembna priprava na dogodek. Povemo mu kam ga peljemo, kaj bo poslušal, gledal in se tega skupaj z njim veselimo. "Ne smemo mu samo pridigati, da mora biti priden, in ne sme klepetati, ampak mu moramo tudi vse skupaj razložiti, kako bo potekalo in kaj lahko pričakuje. Otrok mora vedeti kam gre in naše vzdušje je tukaj zelo pomembno."

Po predstavi moramo vso zadevo podoživeti, se z otrokom pogovoriti. Ne smemo pozabiti na vse skupaj, "predstava je za nami in zdaj je to to, zdaj imamo lepo priložnost, da analiziramo dogodek, otrok lahko kaj nariše, izdela in tako predstavo podoživimo skupaj z njim." Tudi zgled staršev je še kako pomemben, tudi to, v kakšnem okolju živi družina, kakšne vrednote imamo sami. "Če starši namesto slikanice dajo otroku v roke računalniško tablico v roke ali prižgejo televizor, bo ta težko sam od sebe posegel po knjigi."

Otroci so nenarejeni, imajo to "indijansko pravičnost". Torej če jim je nekaj všeč, bodo to pokazali brez zadržkov. "In to jim je potrebno dovoliti, tudi če jim kaj ni všeč. Zanimivo je sedeti z njimi v dvorani in jih opazovati, kako oni s celim telesom pokažejo svoja čustva. Sam ne more počakati do konca koncerta, da bo sosedu, prijatelju, sošolci nekaj povedal, kar je on opazil. Enostavno mora takoj opozoriti svojega vrstnika. A brez skrbi, z leti se bo že naučil. Odrasli pa delujemo po principu "se spodobi", torej vemo, kako se obnašati, kdaj ploskati, pa četudi nam predstava recimo ni všeč."

Otrokom moramo ponuditi le najboljše in v Sloveniji se ni bati za kvaliteto glasbenih del za najmlajše. "Lutkovno gledališče in koncerti ponujajo veliko kvalitetnih del in ta skrb za le najboljše, je med slovenskimi izvajalci zelo prisotna."

 

Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...