Petra StoparPetra Stopar

Imate dobro pripravljene in varne smuči?

Svetovalnica | 31.01.2017, 13:19 Rok Mihevc

Smo v polnem teku smučarske sezone, pred nami so zimske počitnice, ko marsikdo obišče smučarska središča, znajde pa se mogoče tudi pred kakšno zadrego pri izbiri smuči in terena. V tokratni Svetovalnici je sodeloval Tomislav Omejec, iz Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenija, tudi zaposlen na Generalni policijski postaji.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri smuči?
Današnja ponudba je res bogata in kupec se znajde v dilemi, kaj je najboljše za njega. Moj nasvet je, naj cena ne bo prva in najpomembnejša. Potrebno je premisliti kaj potrebujemo, koliko znamo, kakšni so interesi in kako smučamo. Ni zanemarljivo upoštevati tudi v kakšen zdravstvenem in starostnem stanju smo. Smiseln je seveda tudi premislek, ali je nakup opreme najbolj racionalen za nas. Ponudba izposoje smuči se namreč krepi in s tem ne dobimo samo opreme, ampak tudi ustrezno in primerno opremo.

Kaj pomenijo številke na smučeh?
Najprej je potrebno oceniti koliko znanja imamo in na kakšen način želimo smučati. Če smo na začetku smučarske kariere, je potrebno izbrati krajše in mehkejše smuči. To nam namreč omogoča boljšo manipulacijo in odzivnost smuči.
Radij je zelo pomembna stvar, aktualni so med 12 in 16 metrov. Radij je informacija, če smuči postavimo pod določenim kotom, kakšen zavoj izpeljejo. To pomeni, manjša je številka, smučka izpelje krajši lok. Višja je, daljši je zavoj.

Izbira terena smučanja
Izbira smuči naj bo povezana tudi z izbiro terena. Tisti, ki uživajo v strmih in zaledenelih terenih, potrebujejo tršo in daljšo smučko. Kdor smuča na položnejših terenih, potrebuje mehkejšo in prožnejšo smučko.

Če želite izvedeti še več, pa prisluhnite posnetku v avdiu arhivu!

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.