Robert BožičRobert Božič

Naš gost: Tomaž Humar ml.

| 26.01.2017, 14:11 Jure Sešek

Če je tvoj oče alpinist, ki prestavlja meje, človek, ki je navdih mnogim ostalim, ti je dana bogata in nenavadna dota. Tomaž Humar ml., sin enega najbolj legendarnih slovenskih športnikov, alpinista Tomaža Humarja, se je po maturi odpravil na kolesarsko pot okoli sveta. Pet celin, prečkanje treh oceanov, 209 dni in skoraj trideset tisoč kilometrov je le nekaj podatkov, ki potrjujejo resnico: Svet ni meja. Po vrnitvi domov je mladenič izdal knjigo s takim naslovom.

V oddaji Naš gost smo se z mladim rekorderjem, ki je zaljubljen v življenje, pogovarjali o koreninah, zgledu očeta, zgodnji odraslosti, trmi, bolečinah in veselju, potovanju in rekordu. Zrelo razmišljanje Tomaža Humarja ml. sogovornika ne pusti ravnodušnega. Preden se je odpravil na pot, je zapisal: „Z mislijo, da je moj projekt zanimiv in ima veliko potenciala, sem se obrnil na vsa večja podjetja: športna, državna, ki bi zelo pripomogla.. Z ničodstotnim odzivom sem dobil stoodstotno potrditev, da se lahko zanesem le nase! S podporo družine in pravih prijateljev lahko, a brez njih težko … Nemogoče! Prodal sem vse, zbral veliko, vendar ta trenutek vem, da je to še vedno premalo za dokončanje projekta!“ Pa mu je uspelo!

Danes mu ni žal. Rasel je z vsakim dnem odrekanja, z vsakim kilometrom, ki ga je premagoval v vetru Avstralije ali neizprosnem vsakdanu Indije. Ta je mlademu kolesarju pokazala precej neprijeten obraz. A brez skrbi, pozabljen je, nasmeh tisočih, ki so se z njim srečevali v pisani paleti držav je prekril kar je grenkega prinesla pot, o kateri je spisal knjigo. V glasu, nasmehu, podobi, tudi v pogledih na življenje, človek vidi Tomaževega očeta. Prepričani smo, da ga spremlja pri avanturah, ki prinašajo sive lase tistim, ki ga čakajo doma.

Na Tomaža Humarja so ponosni v občini Kamnik
Na Tomaža Humarja so ponosni v občini Kamnik © Osebni arhiv

Tomaž Humar ml. je po vrnitvi s poti študent ekonomije, mladenič, ki je na lastni koži spoznal kako lepa domovina nam je dana, v kako prijaznem svetu živimo in koliko lepot je nasutih pod čudovitimi Alpami. In o vsem tem bi rad govoril. Zato vas vabimo, da prisluhnete posnetku pogovora.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...