Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 23.01.2017, 13:18 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo s pomočjo sestre Nikoline reševali kuharske težave. Oddaja, ki je potekala iz Brezij, je prinesla recepte za pripravo jedi iz rdečega zelja, mletega mesa, recept za čokoladno kremo, pustne kroge ter še nekaj drugih jedi.

Kaj lahko pripravimo iz rdečega zelja?

Iz rdečega zelja lahko, tako kot iz belega, pripravimo zelno solato. Pripravi se tudi dušeno rdeče zelje, ki zelo dobro paše k pečenki, svaljkom in podobno. Zelje narežemo z nožem, to je bolje kot s strgalom in ga z vrelo vodo odcedimo. Nato prepražimo čebulo, da postane svetlo rumena in nato dodajamo odcejeno zelje. Ta se mora dobro premešati s čebulo, zatem jo začinimo, dodamo sol, mleto kumino, prilijemo malo vroč vode. Dobro podušimo, da se zelje zmehča. Lahko pa dodamo tudi razrezano kislo jabolko, ki se lepo razpusti in daje dober priokus.

Recept za čokoladno kremo za torto

V skledo pomešamo eno jajce, zvrhano žlico kakava, oz. čokoladnega prahu, dve žlici sladkorja, 1 dcl mleka. Z metlico pomešamo, postavimo v vročo vodo in mešamo, da se ta krema zgosti. Mleko lahko prilijemo toplo in bo prej kuhano. Odstavimo in ohladimo s postavitvijo v mrzlo vodo. Prilijemo dve žlici ruma in čokoladna krema bo zelo okusna. Ko je krema mrzla, zmešamo še sladko smetano in s kremo namažemo plast biskvita.

Več pa v oddaji, vabljeni k poslušanju!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.