Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: Reševanje pravnih zagat

Svetovalnica | 19.01.2017, 11:35 Rok Mihevc

Pravne zagate na Radiu Ognjišče skušamo reševati že nekaj let. Vsakič na vprašanja in pisma poslušalk in poslušalcev odgovarja odvetnica Mateja Maček.

Zamudna sodba

Odvetnica Mateja Maček je opozorila poslušalce, ki se bodo v prihodnosti srečali s situacijo, da bodo toženi in jim bo s strani sodišča vročena tožba, da je rok, ki je dan za oddajo odgovora na tožbo izredno pomemben. "Rok določa zakon in sicer v običajnih postopkih je to 30 dni. V kolikor tožena stranka v tem roku ne poda odgovora na tožbo, tudi če je zamujeno zgolj en dan, bo sodišče izdalo zamudno sodbo." Obvezno se mora odgovoriti v roku, ker če smo rok zamudili, ne moremo storiti nič ali zelo malo. Rok se začne šteti prvi naslednji dan, ko nam je bila vročena pošiljka in roki se štejejo tudi v soboto in nedeljo.

Brezplačna pravna pomoč

Ko pristojna služba sodišča odloča o prošnji za dodelitev brezplačne pravne pomoči je potrebno oddati posebne obrazce, s katerim prosilec izkaže svoje premoženjsko stanje in stanje družinskih članov. Zakon natančno določa kakšne so pravice, oziroma kdaj je kdo upravičen do brezplačne pravne pomoči. Organ, ki o tem odloča, je dolžan upoštevati vse podatke.

Odvetnica Mateja Maček je v oddaji odgovarjala še na nekaj vprašanj in sicer o dedovanju, darilni pogodbi, nujnem deležu, deležu agrarnih skupnostih in založenih oporokah. Vabljeni k poslušanju Svetovalnice. Če sami niste mogli zastaviti vprašanja, lahko pošljete mail na elektronski naslov studio@ognjisce.si ter po pošti na Radio Ognjišče, Štula 23, p.p. 4843, 1210 Ljubljana Šentvid.

 

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.