Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Svetovalnica: Zimska oskrba avtomobila

Svetovalnica | 17.01.2017, 12:36 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo se posvetili avtomobilom. Zimske razmere terjajo posebno skrb tudi za vse, ki so lastniki avtomobilov. Nekateri se sicer vožnji v takšnih vremenskih razmerah radi izognejo, a to ne pomeni, da avtu ne potrebujejo posvečati pozornosti, zlasti, če ga imajo nekje na hladnem. Nasvete poslušalcem Radia Ognjišče je podelil avtomehanik Tomaž Grčar.

Ko se temperatura začne znižati pod 0 stopinj Celzija, kaj je potrebno storiti pri avtu?
Najprej pregledamo tekočine, za vetrobransko steklo, ki mora biti primerna za zimski čas, potem pa tudi hladilno tekočino za motor, ki mora biti za najmanj -30 stopinj Celzija, saj je pri vožnji bolj hladno kot na mestu. Seveda morajo biti primerne tudi pnevmatike, ki morajo biti malo manj napolnjene kot poleti, da je pnevmatika bolj prožna.

Nakup zimskih pnevmatik
Pnevmatike se pravilno menjajo po petih letih, če se obrabijo, pa že prej. Datum se začne šteti, ko je pnevmatika narejena. Torej, če kupimo dve leti staro, potem jo bomo lahko uporabljali še tri leta. Razlike med proizvajalci obstajajo, a tako priznane kot nepriznane znamke so lahko enako kakovostne. Dražje so ponavadi boljše, ni pa nujno. Vsak avtomobil ima določene dimenzije pnevmatik in te so napisane v homologacijskem kartončku. Če mere pnevmatik niso pravilne, kot je zapisano, lahko zavarovalnica v primeru nesreče zavrne povrnitev odškodnine.

Letna pnevmatika pozimi ni primerna, ima namreč drugačen profil in karakteristike. Ko temperatura pade pod 10 stopinj Celzija, je precej daljša zavorna pot in zato je letna pnevmatika pozimi zelo nevarna. Bolje je, da z zimsko pnevmatiko vozite poleti in jo potem zamenjate. 

Ko avto dalj časa stoji, ko ga več dni ali tednov ne vozimo, kaj se lahko zgodi?
Pozimi se lahko izprazni akumulator, in če vemo, da avtomobila ne bomo vozili dalj časa, se ga odstrani in da na toplo, da se pozimi ne uniči. Motor mora biti ogret, preden se gre na avtocesto in se hitreje vozi, drugače se na njem naredijo poškodbe, ki so sicer majhne, a skrajšajo njegovo življenjsko dobo.

Kako pogosto je potrebno menjati olje in avtomobil peljati na servis?

Največ avtomobilskih znamk servis priporoča servis na 15.000 km, nekateri tudi do 30.000. Vozilo, ki naredi veliko kilometrov v kratkem času, peljemo na servis vsako leto.

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.