Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Etiopijski vsakdan (foto: Izidor Šček)
Etiopijski vsakdan

Mini počitnice na Bledu: Skok v Etiopijo

Radijske počitnice | 15.01.2017, 09:26 Marta Jerebič

6. mini počitnice na Bledu se končujejo. Pogled na naravo okoli nas je prečudovit. Hribi zasneženi in obsijani s soncem. Žal pa so tudi ceste in zlasti pločniki poledeneli, zato bomo imeli mašo kar v hotelski dvorani in ne v blejski cerkvi. Sinoči smo z Juretom Seškom in Izidorjem Ščekom za hipec skočili v Etiopijo. Kar ljudje tam imajo, mi nimamo, kar pa mi imamo, oni nimajo. S temi besedami bi lahko povzeli življenje v tej državi, veliki za 24 Slovenij.

Jure in Izidor sta počitnikarje s sliko in besedo popeljala po etiopski prestolnici Adis Abebi, Gambeli in Lalibeli, kjer mnogi živijo na robu preživetja, veliko stvari je neprimerljivih z vsem, kar mi poznamo v Evropi. Tam še danes vidiš prave betlehemske prizore, ko številčna družina skupaj z živino živi v majhni kolibi. A uboštva srca pri njih ne poznajo.

Zanje je pravi blagoslov, če otroci lahko hodijo v šolo. Zadovoljni so, da lahko nosijo šolske uniforme, saj je to morda sploh edina obleka, ki jo imajo. In – si predstavljate, da bi 80 ali 100 učencev pri nas 10 minut v razredu brez učitelja ostalo popolnoma tiho in pri miru? Tam so! Pri nas bi zagotovo izbruhnil kaos nepredstavljivih razsežnosti, če ne še kaj hujšega.

Šolarka
Šolarka © Izidor Šček

Kako revščina postara človeka ...

So pa slike živi dokaz, kako revščina postara človeka. Tale slika je vsem ljudem v dvorani iz grl izvila glasen in žalosten ooooh … Ženska ob Izidorju je stara 45 let.

Izidor Šček in 45-letna Etiopijka
Izidor Šček in 45-letna Etiopijka © Izidor Šček

Priprave na Pustno sobotno iskrico

Jure in Izidor sta se na pobudo Misijonskega središča Slovenije v Etiopijo odpravila predvsem zato, da bi s Pustno sobotno iskrico pomagali otrokom v Gambeli, da bi tamkajšnji misijonarji šolarjem lahko postregli z vsaj enim obrokom na dan, kar bi bil za mnoge otroke verjetno tudi edini obrok v dnevu.

A kaj bom jaz pisala … raje si preberite Juretov blog.

So pa tudi že počitnikarji darovali 1290 evrov, kar zadostuje, da misijonarji eno dekle rešijo ulice, ji omogočijo izobraževanje in zagonska sredstva, da odpre svoj frizerski salon. Iskrena hvala vsem.

Sveta maša, predavanje, zabava, druženje ...

Radio Ognjišče tudi na 6. mini radijskih počitnicah na Bledu evangelizira, informira, izobražuje in zabava. Nekateri so se včeraj odpravili celo na sprehod okoli jezera.

Sveta maša v hotelu Golf na Bledu
Sveta maša v hotelu Golf na Bledu © Marta Jerebič

Pogled na zasneženi blejski grad
Pogled na zasneženi blejski grad © Marta Jerebič

Več o žagariji si lahko preberete tukaj.

Radijske počitnice
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...