Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Razprava pred glasovanjem o predsedniku Evropskega parlamenta brez vsebine

Svet | 30.11.-1, 00:00

Spletni medij Politico je včeraj v Bruslju pripravil razpravo pred glasovanjem za predsednika Evropskega parlamenta. Mnogi so ocenili, da je bila vsebinsko prazna. Za najvišje mesto v edini neposredno voljeni ustanovi Evropske unije se poteguje sedem kandidatov, bitka še nikoli ni bila tako odprta. Odhod Martina Schulza je namreč spodkopal veliko koalicijo najmočnejših političnih skupin in dogovor o delitvi mandata.

Po dogovoru Evropske ljudske stranke, socialistov in demokratov ter liberalcev iz leta 2014 bi moral položaj predsednika Evropskega parlamenta v drugi polovici tega sklica pripasti Evropski ljudski stranki. A socialisti in liberalci tega zdaj ne želijo spoštovati.

Na čelo edine neposredno voljene ustanove povezave bi se radi povzpeli Antonio Tajani iz Evropske ljudske stranke, predstavnik socialistov in demokratov Gianni Pittella, Helga Stevens iz vrst Evropskih reformistov in konservativcev, predstavnik liberalcev Guy Verhofstadt, Jean Lambert iz vrst Zelenih, predstavnica združene levice Eleonora Forenza in Laurentiu Rebega iz skupine Evropa narodov in svobode.

Zdi se, da ima zaradi moči svoje politične skupine še največ možnosti Tajani, ki je poudaril, da ima vse, kar je potrebno za zmago, in da je mož konsenza. Tudi kandidat druge največje politične skupine Pittella je prepričan, da njemu v prid govorijo ne le številke, ampak tudi politični razlogi. Stevensova je prepričana, da je čas za svež veter, za spremembe in za bolj raznovrsten Evropski parlament. Verhofstadt je pozval k pripravi nove konvencije o prihodnosti Evrope, s katero bi korenito preuredili povezavo, in poudaril, da je treba graditi na dozdajšnji zapuščini. Forenza je menila, da bi bila dobra predsednica, ker je ženska, Lambertova je poudarila, da ima bruseljske izkušnje, a da ni del bruseljskega balona, Rebega je na vprašanje, ali sploh ima možnosti za zmago, odgovoril, da to ni tekma možnosti, ampak demokracija.

Glasovanje o predsedniku Evropskega parlamenta je predvideno v torek.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...