Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Predstavitev literarne zapuščine dr. Debeljaka

Slovenci po svetu | 17.01.2017, 11:56 Matjaž Merljak

Muzejsko društvo Škofja Loka, Svetovni slovenski kongres in Narodna in univerzitetna knjižnica NUK pripravljajo večer, posvečen literarnemu kritiku, prevajalcu, pesniku in uredniku, loškemu rojaku dr. Tinetu Debeljaku.

Helena Janežič, sodelavka NUK-a in podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka bo predstavila literarno zapuščino dr. Debeljaka, ki je pred nekaj dnevi prispela v Slovenijo, akademikinja ddr. Marija Stanonik bo predstavila dve deli dr. Tineta Debeljaka: Velika črna maša za pobite Slovence in Kyrie Eleison, Mojca Vombergar, vnukinja dr. Tineta Debeljaka, bo obujala spomine na "atka", večer bo glasbeno obogatil njegov vnuk Ivan Vombergar, njegove pesmi pa bo recitiral Boris Rifl, sodelavec NUK-a.

Večer bo povezoval mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, ki bo osvetlil pomen dr. Debeljaka za Škofjo Loko.

Prireditev bo v sredo, 18. januarja 2017, ob 17. uri, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani.

S poljubom Tvojim šel sem v blodnje svéta,
držim na ustnah ga kot méd metulja:
z rož Tvojih sél je v trpek grm trnulja –
ne dam mu odleteti … noče s cvéta …

(Tine Debeljak: Poljub, Loma Negra, 14. 2. 1951)

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...