Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Safe.si: Skupaj spremenimo internet na bolje

Slovenija | 07.02.2017, 12:39 Andrej Šinko

Letošnji mednarodni dan varne rabe interneta poteka pod geslom Skupaj spremenimo internet na bolje. V slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si poudarjajo, da lahko vsak sam s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromo. Po podatkih statističnega urada je v obdobju enega leta približno devet odstotkov mladih, starih od 16 do 24 let, naletelo na okužbo z računalniškim virusom, kar je povzročilo izgubo podatkov ali časa. Približno tri odstotke pa je prizadela zloraba osebnih podatkov oziroma osebnosti, npr. z zlorabo fotografij ali videoposnetkov.

Na Safe.si ob letošnjem mednarodnem dnevu varne rabe interneta v ospredje postavljajo promocijo kulturnega vedenja v komunikacijah na spletu, spletno etiko in prijaznost do drugih uporabnikov. »Vsak zase je odgovoren, da se lepo obnaša na internetu ter skrbi tako za svoj spletni ugled, zasebnost in varnost, kot tudi spletno zasebnost, varnost in dobro počutje drugih uporabnikov,« pojasnjuje Ajda Petek iz Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

Na internetu na nas prežijo tudi različne nevarnosti, kot so virusi, vdori ter zlorabe računov. O tem, kako se lahko zaščitimo sogovornica pravi: »Pomembno je, da imamo dobro zaščiten računalnik, z vsemi antivirusnimi programi in vklopljenim požarnim zidom. Enako velja tudi za mobilne naprave, da jih primerno zaščitimo ter da imamo ustvarjena pametna gesla.«

Škodimo pa si lahko tudi z neprimernimi objavami, zato moramo po besedah Ajde Petek biti pazljivi tudi pri tem, kaj delimo prek spleta. Sogovornica pojasnjuje, da se moramo zavedati, da je internet javni prostor, temu primerno pa se moramo tudi obnašati.

 

Slovenija, Svet