Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Jezusovi učenci nismo zaradi besed, ampak zaradi dejanj ljubezni

Svet | 05.02.2017, 13:02 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v opoldanskem nagovoru navezal na današnji evangeljski odlomek, ki govori o poslanstvu kristjanov v svetu. Jezus namreč svoje učence vseh časov imenuje sol in luč sveta.

Jezus nas vabi, naj bomo odsev Njegove luči in sicer preko pričevanj naših dobrih del, je zbranim dejal papež Frančišek. Mi torej nismo Jezusovi učenci zaradi besed, zaradi naših dejanj. Slednja v drugih puščajo dobro ali slabo sled.

Zaradi daru, ki smo ga prejeli imamo torej po papeževih besedah nalogo in odgovornost: luči vere ne smemo zadržati zase, kot da bi bila naša lastnina, ampak jo moramo preko dobrih del podariti drugim in pomagati, da bo zažarela v tem svetu, je zatrdil sveti oče in dodal: „Koliko svet danes potrebuje luči evangelija, ki preobraža, ozdravlja in zagotavlja odrešenje tistemu, ki jo sprejme.

Luč vere se po papeževih besedah ne zmanjša, ko jo delimo naprej. Ugaša pa, če jo ne hranimo z ljubeznijo in dejanji ljubezni.

Evangelij nam govori tudi, da naj bi bili sol zemlje. Sol daje okus hrani, obenem pa jo tudi zavaruje pred tem, da bi se pokvarila. „Poslanstvo kristjanov v družbi je v tem, da dajo okus življenju, hkrati pa v tem, da držijo daleč strani onesnažujoče klice sebičnosti, zavisti, obrekovanja in tako naprej.

Te klice namreč po papeževih besedah uničujejo našo družbo, ki naj bi sijala kot prostor sprejemanja, solidarnosti in sprave. Da bi to zmogli pa naj bi se najprej mi sami osvobodili pokvarjene izprijenosti svetnih vplivov, ki so nasprotni Kristusu in evangeliju.

To očiščenje se po papeževih besedah nikoli ne konča. Vsak dan smo namreč poklicani biti luč in sol v svojem okolju vsakdanjega življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež