Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež s škofi Balkanskih držav (foto: Radio Vatikan)
Papež s škofi Balkanskih držav

AUDIO: Papež prisluhnil škofom iz Balkanskih držav

Svet | 31.01.2017, 10:35 Marjana Debevec

V Vatikanu se na obisku ad limina apostolorum mudijo škofje Mednarodne škofovske konference svetih Cirila in Metoda. Včeraj jih je v avdienco sprejel papež Frančišek. Omenjena škofovska konferenca, ki povezuje škofe iz Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova, se sooča s številnimi izzivi. Gre namreč za dežele, kjer katoličani predstavljajo manjšino in je zato dialog neizogiben.

Srečanje s papežem Frančiškom je nadškof Hočevar označil za veliko presenečenje. Sveti oče jim namreč ni dajal nekih posebnih sporočil, ampak jim je želel predvsem prisluhniti. »In kar je občudovanja vredno, sam je vzel notes, si zapisoval najbolj pomembna vprašanja, ki se doslej niso reševala zaradi naših specifičnosti in se je zavzel, da bi se ta vprašanja rešilo«, je za naš radio povedal nadškof Hočevar.

Eden od izzivov, s katerim se soočajo katoliške skupnosti v teh državah je dialog tako s pravoslavnima cerkvama kot tudi z muslimani. Obenem pa se Cerkev na območju Srbije, Kosova, Makedonije in Črne Gore srečuje z vprašanjem vse večjega izseljevanja mladih; primanjkuje pa jim tudi ustanov za formacijo duhovnikov.

So pa tudi ena sama škofovska konferenca s štirimi nunciji, kar jim včasih otežuje skupno delo, tako na ekumenskem in medverskem področju, kot tudi pri soočanju z migrantskim vprašanjem. Že pred časom so Svetemu sedežu predlagali razdelitev na več škofovskih konferenc.

Posebej občutljivo je vprašanje priznanje Kosova s strani Svetega sedeža, saj bi to lahko užalilo Srbsko pravoslavno Cerkev in navzven dajalo vtis favoriziranja države, v kateri prevladuje islam. »Zato Katoliška Cerkev ne sme biti odvisna od današnjih političnih tendenc, marveč mora skrbeti predvsem, kako bi vse kristjane danes povezovali, kajti razedinjeni kristjani ne moremo dati tistega pričevanja niti zgleda edinosti, ki je potrebno v teh prelomnih časih in enostranski globalizaciji«, je še povedal beograjski nadškof Stanislav Hočevar in dodal, da je papeževa velika želja obisk Balkanskih držav.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...