Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Vatikanski muzeji z novo multimedijsko stranjo

Svet | 27.01.2017, 07:55 Marjana Debevec

Nova direktorica Vatikanskih muzejev, Barbara Jatta, je na tiskovni konferenci predstavila novo, uporabniku prijazno multimedijsko spletno stran, ki je na voljo v italijanskem, angleškem, španskem in nemškem jeziku. Spletna stran vsebuje na tisoče podob ter več kot petdeset video posnetkov in virtualnih vodenih ogledov muzejskih zbirk, v pripravi pa je bila skoraj tri leta. Uporabnikom omogoča virtualni »sprehod« po muzeju in ogled vatikanskih umetnin. Trenutno si je na spletu mogoče ogledati približno štiri tisoč umetnin.

Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi msgr. Dario Viganň, vodja vatikanskega tajništva za komunikacije, ki je z muzeji sodelovalo pri pripravi nove multimedijske spletne strani. Msgr. Viganň je izpostavil pomen muzejev kot dela kulturne diplomacije Svetega sedeža in poudaril vlogo »umetnosti kot prostora za dialog in srečanje«

Povejmo še to, da bo restavratorska delavnica Vatikanskih muzejev zastonj obnovila nekaj predmetov umetniške vrednosti, poškodovanih v potresu, ki je lani in letos prizadel osrednjo Italijo.

Izbrali so osem predmetov, ki jih bodo Vatikanski muzeji restavrirali, med temi sta križ iz cerkve v Castelluccio in okrasni stolpič s križem iz bazilike svetega Benedikta.

Obnovljeni predmeti bodo zatem razstavljeni skupaj z ostalimi restavriranimi umetniškimi kosi, prav tako poškodovanimi v potresu. Razstava je pomembno znamenje upanja: mnogo oseb si namreč prostovoljno prizadeva, da bi k vrnitvi življenja v bolj ali manj normalne tire prispevali tudi z obnovitvijo zakladov vere.

Svet, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...