Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
papež (foto: Radio Vatikan)
papež

Papež pri avdienci: Nikoli ne postavljajmo pogojev Bogu!

Svet | 25.01.2017, 10:26 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri današnji katehezi predstavil lik močne svetopisemske žene Judite. Potem ko je izraelsko ljudstvo trpelo zaradi obleganja kralja Nabohodnozorja, je Bogu postavilo pet dnevni rok za odrešitev. Ker jih Bog v tem času ni odrešil, so začeli obupavati. Takrat se je iz ljudstva vzdignila vdova Judita, modra in lepa žena, ki je zatrdila, da bo Bog pomagal takrat, kadar bo On sam želel. Tako naj bi tudi mi vedno zaupali Vanj.

S preroško je Judita svoje ljudstvo povabila k zaupanju v Boga, je zatrdil papež. S svojim preroškim pogledom je namreč videla dlje kot pa voditelji naroda, ki jih je omejeval strah.

»Dragi bratje in sestre, nikoli ne postavljajmo pogojev Bogu, ampak pustimo, da upanje premaga naše strahove«, je zbrane povabil papež. Zaupati Bogu po njegovih besedah pomeni vstopiti brez pričakovanj v njegove načrte; pomeni tudi sprejeti, da njegova pomoč pride v drugačni obliki od naših pričakovanj. Gospoda vedno prosimo za zdravje, ljubezen, srečo in prav je tako, je zatrdil sveti oče. Vendar naj bi to storili v zavedanju, da je Bog sposoben tudi iz smrti dobiti življenje; da je mogoče izkusiti mir tudi v bolezni in da je mogoča vedrina tudi v osamljenosti in blaženost v joku, je zatrdil Frančišek.

»Ne moremo mi učiti Boga, kaj mora storiti in česa potrebujemo. On to ve bolje od nas in moramo zaupati vanj, kajti Njegove poti in Njegove misli so drugačne od naših.« Zato naj bi se po papeževih besedah odpravili na pot zaupanja, brez vdanosti, kar pomeni narediti vse, kar je v naših močeh, ampak vedno ostati na sledi Gospodove volje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...