Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Evangelij smo poklicani oznanjati z blagostjo in trdnostjo

Svet | 08.01.2017, 15:32 Tone Gorjup

Papež Frančišek je med dopoldansko sveto mašo v Sikstinski kapeli krstil 28 otrok: 15 dečkov in 13 deklic. Včeraj pa je - kot je dejal po molitvi angelovega čaščenja - krstil mladega katehumena in dodal, da želi s svojo molitvijo doseči vse starše, ki v teh dneh prinašajo h krstu svoje otroke. Svetega Duha prosi zanje in za otroke, da bi zakrament krsta živeli z vero in v veselju. Med opoldanskim nagovorom je spomnil tudi na zakrament birme in na Trgu sv. Petra zbranim birmancem dejal, da je to zakrament napotitve v krščansko življenje in ni nikakor zakrament slovesa, kot mu nekateri rečejo. Naj ga torej živijo v evangeljskem veselju.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek zbranim približal pomen Jezusovega krsta v reki Jordan in pojasnil, da je s tem dejanjem hotel izpolniti voljo Boga Očeta. Ta vodi po poti pokorščine in solidarnosti s človekom, ki je krhek in grešen, po poti ponižnosti in celovite Božje bližine svojim otrokom. Saj nam je Bog tako zelo, zelo blizu, je ponovil. Nato je spomnil, da je Jezusov slog tudi slog njegovih učencev. Evangelij smo poklicani oznanjati z blagostjo in trdnostjo, brez oholosti in prisile, brez vpitja, ne da bi koga karali. Pravo misijonarstvo je namreč predvsem v prebujanju privlačnosti za Kristusa. Ob tem se je vprašal, kako je to možno »Privlačnost izvira iz močne povezanosti s Kristusom v molitvi, v čaščenju in v konkretni ljubezni, ki je služenje Jezusu prisotnem v najmanjšem med brati. Poklicani smo, da v posnemanju Jezusa, dobrega in usmiljenega pastirja, ter poživljeni z njegovo milostjo, s svojim življenjem pričujemo o veselju, ki razsvetljuje pot ter prinaša upanje in ljubezen.« Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo k Božji Materi, da bi bili vedno hvaležni za svoj krst in bi zvesto hodili po poti ponižnosti, blagosti in trdnosti.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek povabil, naj se pridružimo svetovni mreži molitve po njegovih namenih, ki vso Cerkev tudi po socialnih omrežjih seznanja z nameni, ki jih sveti oče predlaga za vsak mesec. Tako apostolat molitve krepi tudi rast občestva. Razen tega je povabil k večji pozornosti do ljudi, ki v teh tako mrzlih dneh nimajo strehe nad glavo, saj so nekateri med njimi zaradi tega preminuli. Molimo naj torej, da bi se naša srca ogrela za konkretno pomoč.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...