Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Priklon modrih (foto: Svobodna Slovenija)
Priklon modrih

Papež: Ne pustimo se zaslepiti denarju in uspehu. Sledimo Jezusovi luči.

Cerkev po svetu | 06.01.2017, 13:51 Marta Jerebič

Papež Frančišek je na današnji praznik Gospodovega razglašenja pri maši v vatikanski baziliki govoril o drži treh modrih z Vzhoda. Herod ni mogel počastiti Deteta Jezusa, saj je bil njegov cilj, da so njega častili. Trije modri pa so imeli srce odprto za obzorje; bili so odprti za novost. Modri na ta način izražajo portret verujočega človeka, ki hrepeni po Bogu, ne po lastni slavi.

Vernik, ki hrepeni po Bogu, tako kot trije modri išče Boga na najbolj skritih krajih zgodovine, ker v svojem srcu ve, da ga Gospod čaka tam.

»Gre na obrobja, na meje, na kraje, ki še niso evangelizirani, da bi se lahko srečal s svojim Gospodom; in tega še zdaleč ne stori z vzvišeno držo, ampak kot berač, ki ne more ne zmeniti se za oči nekoga, za kogar je vesela novica še vedno neraziskano zemljišče,« je dejal papež.

Temu nasprotno držo imajo vsi tisti, ki se kot Herod počutijo ogrožene za svojo varnost, in ustvarjajo okolje, kulturo, v kateri je prostor samo za zmagovalce, ne glede na ceno.

Kot je poudaril papež, se je Bog rodil tam, kjer ga ne pričakujemo, ga morda niti nočemo oziroma ga velikokrat zanikamo. A odkriti moramo, da Jezusov pogled ne ponižuje, ne zasužnjuje. Njegova moč in oblast se imenuje usmiljenje.

Trije modri so bili utrujeni od Herodov svojega časa, ki so imeli za cilj čaščenje samih sebe. Zato so se odpravili na pot, saj je Betlehem obljubljal nekaj novega, zastonjskega. Tam so odkrili Božjo slavo, je dejal papež in s tem pojasnil, kako čaščenje samega sebe preprečuje, da bi se odprli za Boga.

Frančišek je vernike nagovoril še pred opoldansko molitvijo Angelovega čaščenja. Pozval nas je, naj se ne pustimo zaslepiti z denarjem in uspehom, saj to vodi v še bolj trdo temo. Hoditi moramo za Jezusovo lučjo.

»Z velikim spoštovanjem bi želel vse povabiti, naj se ne bojijo te luči in se odprejo za Gospoda. Predvsem pa bi rad povedal tistemu, ki je izgubil moč za iskanje, tistemu, ki pod težo življenja nima več želje: 'Vstani, pogumno, Jezusova luč zna premagati najtemnejšo temo'

Papež je modre za zgled postavil tudi v tem, da Jezusu ne bomo namenili samo delčke časa in občasno kakšno misel, sicer ne bomo imeli njegove luči. Tako kot so modri Jezusu prinesli darove, je tudi papež zbranim na trgu poklonil dar. Knjižico Ikone usmiljenja so med ljudi skupaj s prostovoljci in redovniki razdelili revni, brezdomci in begunci.

Frančišek je spomnil tudi na božič vzhodnih Cerkva. Zaželel jim je, da bi jih Jezusovo rojstvo napolnilo z lučjo in mirom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...