Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

100 let Marijinih prikazovanj v Fatimi in nekateri drugi jubileji v letu 2017

Slovenija | 02.01.2017, 08:29 Tone Gorjup

Katoličani letos praznujemo 100-letnico Fatime, saj se je v tem kraju sredi vojne vihre 13. maja 1917 trem pastirčkom prvič prikazala Marija. Obenem bo minilo 300 let od kronanja svetogorske Marijine podobe. Leto bo na svetovni ravni na poseben način zaznamovala 500. obletnica začetka protestantizma. Tudi v krajevni Cervki se spominjamo nekaterih okroglih obletnic.

Sredi prve svetovne vojne, ki je s soško fronto globoko zarezala tudi v naš narod, je iz oddaljene Portugalske posijal žarek upanja vsem trpečim. V Fatimi se je 13. maja 1917 trem otrokom, Luciji, Jacinti in Frančišku prvič prikazala Marija. Njeno sporočilo je bilo preprosto: Vse verne je povabila k vztrajni molitvi, k notranjemu spreobrnjenju ter k zadoščevanju za lastne grehe in grehe sveta. Prikazovanja so se vrstila vsak mesec do oktobra. Ta jubilej bo zaznamoval tako vesoljno kot našo krajevno Cerkev. Pri nas bomo z nebeško Materjo povezani tudi 6. junija; takrat bo minilo 300 let odkar je škof Jurij Marotti na Travniku v Gorici kronal svetogorsko Marijino podobo. Tudi 500-letnica začetka reformacije bo zaznamovala utrip Cerkve na Slovenskem; praznovali jo bomo skupaj z evangeličani. Reformacija je že v prvih desetletjih zajela tudi naše kraje, z njo pa smo dobili prvo slovensko knjigo - Katekizem in dobri dve desetletji zatem celoten prevod Svetega pisma.

Med duhovniki, ki so posegli ne le v cerkveno ampak tudi kulturno, socialno, gospodarsko in politično življenje našega naroda bo letos v ospredju Janez Evangelist Krek, ki je umrl 8. oktobra 1917 v Šentjanžu. Mineva tudi 100 let od rojstva dveh pričevalcev za vero, ki sta umrla med drugo svetovno vojno. 4. aprila 1917 se je v župniji Sv. Jurij ob Taboru rodil duhovnik Izidor Završnik, slovenski Kolbe, ki se je namesto Franca Žvana ponudil za talca in bil ustreljen 10. marca 1943 v Mariboru. Duhovnik Ludvik Sluga, ki je bil ustreljen pred breznom nad Lajšami, pa se je rodil 24. avgusta 1917 na Visokem pri Kranju.

Spomnili se bomo tudi nekaterih misijonarjev. 30. novembra bo minilo 300 let od smrti Marka Antona Kapusa, ki je bil misijonar v Mehiki. 11. januarja leta 1917 se je v Púštalu pri Škofji Loki rodil Pavel Bernik, ki je več kot pol stoletja deloval v salezijanskih misijonih v Indiji. Na drugem koncu sveta, v Braziliji, pa je nekaj časa deloval Ludvik Ceglar, ki je zbiral gradivo o nadškofu Vovku in ga izdal v štirih knjigah. Rodil se je 13. novembra 1917 v Metliki. Letos mineva tudi 300 let od smrti ljubljanskega škofa Kaunitza, ki je gradil bogoslovno semenišče. Pred 100 leti je umrl duhovnik Janez Wolf; rodili pa so se duhovniki, ki so se preizkusili tudi v literaturi: France Lókar, Janez Kmet, Vinko Šega in Tone Polda. Spomnili se bomo tudi duhovnika in politika Antona Korošca, ki je 30. maja 1917 prebral majniško deklaracijo v dunajskem državnem zboru.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...