Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica o prednostih laserja v zobozdravstvu

Svetovalnica | 06.02.2017, 13:32 Rok Mihevc

Obisk pri zobozdravniku je za marsikoga precej strašna izkušnja. A tehnologija vedno bolj napreduje in vedno več je načinov zdravljenja zobozdravstvenih težav. Med drugim je tudi zdravljenje z laserjem. O tem je v tokratni Svetovalnici spregovorila zobozdravnica in vodja Klinika Križaj Aleksandra Križaj.

Laser se v medicini uporablja za različne stvari. "V zobozdravstvu ga uporabljamo namesto svedra in skalpela, predvsem za odstranjevanje zobnega in kostnega tkiva ter kirurške posege. Laserji uničujejo tudi bakterije, tako da delo poteka v bolj sterilnem območju."

Prednosti pri delu z laserjem so hitrejše celjenje, manj boleč poseg, uporaba injekcij proti bolečinam ni potrebna, pacient hitreje okreva, včasih celo ni težav pri okrevanju. "Mi se ne dotikamo tkiva, ki ga obdelujemo, ampak s svetlobnim snopom povzročamo neke efekte na tkivu. To je za pacienta mnogo bolj udobneje. Je pa tudi predvsem bolj natančno delo."

Danes imamo možnost manjkajoči zob nadomestiti z implantatom. "Lahko sicer tudi s protezo ali mostičkom, a proteza je funkcionalno manj ugodna, pri mostičku pa moramo obrusiti oba sosednja zoba, kar povzročamo škodo, ki danes ni potrebna." Zato je implantat boljši nadomestek.

Pri 3-D tehnologiji združimo dve infomarciji, ki ju dobimo. Rentgensko diagnostiko in informacijo o stanju ust zobovja, dlesni in sluznice. Poskeniramo situacijo v ustih in zmodeliramo zob, ki ga vstavimo v usta. Pri tem potrebujemo manjše kirurško polje in implantat vstavimo brez šivov in skalpelov. "Pozicije so bolj natančne in niso prepuščene izkušenosti oz. občutku. Tudi ni oteklin, bolečin in naslednji dan gremo lahko normalno na delo."

Več pa v oddaji!

Svetovalnica
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.