Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

Lahko računalniški najstnik postane svetnik?

26.12.2016, 11:02 Marjana Debevec

Danes, ko obhajamo god prvega mučenca Katoliške Cerkve, pa se ozrimo še na enega zadnjih, ki naj bi ga Cerkev prištela med svetnike. 24. novembra je namreč milanski kardinal Angelo Scola zaključil fazo škofijskega odločanja v procesu beatifikacije mladega Italijana Carla Acutisa, računalniškega genija, ki je živel kot pravi kristjan.

Carlo je zaradi levkemije umrl leta 2006, pri rosnih 15 letih. Na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil je občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »normalen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem, poleg urejanja in ustvarjanja spletnih strani, urejanja filmov, računalniškega programiranja, se je, odkar je prejel prvo sveto obhajilo, vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil.

Bil je izredno nadarjen za delo z računalniki. To so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni tistih z univerzitetno izobrazbo, piše na spletni strani Iskreni.net.

Njegov najbolj znan podvig je bilo "zbiranje" evharističnih čudežev. Pri 11. letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži in so bili priznani od Cerkve.

Po dveh letih in pol je projekt končal. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev. Zbral jih je v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

»Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije,« je znan citat 15-letnega Italijana Carla Acutisa, ki je na poti do svetništva.

Carlo Acutis
Carlo Acutis © carloacutis.com

Mama je povedala, da je kljub veliko hobijem našel čas za prostovoljno delo, da je pomagal tujcem, invalidom, otrokom, ostarelim in drugim potrebnim pomoči. »Biti blizu Carla je bilo kot biti blizu vodnjaku sveže vode,« je še povedala.

Razumel je, da je treba življenje ceniti kot Božji dar. Želel si je biti najstnik 21. stoletja, obenem pa je nekoč dejal, da je njegov življenjski načrt biti blizu Jezusu, pa naj bo to pri večurni molitvi pred Najsvetejšim ali pa pri ustvarjanju spletnih strani ali obiskovanju šole, poroča Aleteia.

Naslednji korak v procesu beatifikacije Acutisa je posredovanje dokaznega gradiva Kongregaciji za zadeve svetnikov, in če bodo ti ugotovili, da so izpolnjeni vsi pogoji, ga bo lahko papež Frančišek razglasil za blaženega.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.