Angela Merkel (foto: 6yka.com)
Angela Merkel

Merklovi odprta pot k novi kandidaturi na položaj nemške kanclerke

Svet | 07.12.2016, 17:01

Angela Merkel ostaja na čelu Krščansko-demokratske unije v Nemčiji. Kongres stranke jo je na to mesto znova izvolil z nekaj manj kot 90-odstotno podporo in ji tako odprl pot k novi kandidaturi na mesto kanclerke. Merklova se je zahvalila za zaupanje. Opozorila je, da splošne volitve v državi prihodnje leto ne bodo preproste in prosila za pomoč.

Kongres Krščansko-demokratske unije je od blizu spremljala tudi delegacija iz Slovenije, med drugim predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko in poslanec N.Si Jožef Horvat. V kratkem pogovoru za naš radio je strnil glavne poudarke 77 minut trajajočega nagovora Merklove: "Rekla je, da se v Evropski uniji nikoli več ne sme ponoviti scenarij z nezakonitimi migranti. Rekla je, da je za materialno in duhovno blaginjo nujno močno gospodarstvo države. Veliko poudarka je dala gospodarstvu. Veliko poudarka je dala tudi družini. Posebej je omenila, da je treba gledati na posameznika, saj ima vsak veliko potencialov, politika jim mora pomagati, da jih uresničijo tako za lastno kot za skupno dobro. Govorila je o vrednotah, krščanskih vrednotah, ki jih je treba zavarovati in širiti."

V medijih je odmeval predvsem poziv Merklove k prepovedi burk, kjer je to pravno mogoče. A Horvat je opozoril, da je to omenila bolj mimogrede. "To me nekoliko čudi, saj to pravzaprav sploh ni bila tema."

Merklova je pojasnila, da njena odločitev, da se bo potegovala še za četrti kanclerski mandat, ni bila trivialna. "V njeni kandidaturi, v tem, da se znova poda na to težko pot, vidim neko poroštvo, garancijo za stabilnost Evropske unije in njeno boljšo prihodnost," je ocenil Horvat. Kot je dodal, je od dogajanja v Nemčiji odvisna tudi Slovenija, saj je ta država naša najpomembnejša politična in gospodarska partnerica.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...