Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Melbourne, božič 2016 (foto: Marija Anžič)
Melbourne, božič 2016

Božič v Melbournu

Slovenci po svetu | 02.01.2017, 17:42 Matjaž Merljak

December je v Avstraliji začetek poletnega časa. Vsi smo komaj pričakali ta zadnji mesec v letu, kajti vso pomlad smo skoraj preživeli v dnevih, ko sonca še videli nismo. Pričakovali smo tudi božično praznovanje. 'Polnočnica' pod milim nebom v Lurški votlini je nekaj neponovljivega.

Drevje je bilo pripravljeno in obloženo s cvetjem, po nekaj tednih je velika večina te lepote nenadoma izginila, bilo je vetrovno, deževno in danes so posledice vsega tega. Dobro, da naša Viktorija leži dovolj proti severu, okolica Mildure ob reki Murray do 500 km izven mesta Melbourna, od koder še posebno v tem času dobivamo poljske pridelke, večji del sadja pa prihaja iz Queenslanda. Zadovoljni smo, da so cene sadja in povrtnin ostale nespremenjene.

Mesto Melbourne postaja vse bolj priljubljeno tudi svetovno, je eno od avstralskih mest, ki leži na južnovzhodnem delu kontinenta še vedno z dobrim življenjskim standardom. Mesto samo napreduje s stanovanjskimi stolpnicami, da ne moreš verjeti. Še bolj pa se razvijajo predmestja, dočim podeželje pa počasi izumira. Današnji mladi svet pričakuje čim več udobja vse bližje mesta … Cene stanovanjskih hiš v okolici predmestja vrtoglavo naraščajo. Vsak dan bo težje zaslužiti za dnevno preživetje.

Naša, slovenska generacija v času priseljevanja že vse od 1956. leta dalje, postaja starejša in telesno”zgarana,” počasi tudi izumira. Po poročilu “Misli” Verskega središča Kew - Matica umrlih od novembra 2015-2016 je samo v Viktoriji umrlo 48 rojakov, v Sydneyju 30, v Canberri 4, v Queenslandu 8, Južna Avstralija 18, Zahodna Avstralija 5 in v Sloveniji 3 rojaki - skupaj 113, ogromno število. Gospod naj jim da večni mir in pokoj in večna luč naj jim sveti - naj počivajo v miru, katerega so si vsi s trdim delom tudi zaslužili.

Melbourne, božič 2016, med mašo pred Lurško votlino
Melbourne, božič 2016, med mašo pred Lurško votlino © Marija Anžič

V tem mesecu smo pričakali smo tudi sv. Miklavža! Prvi pozdrav pridnim otrokom je podelil v Verskem in kulturnem središču v Kewju. Bilo je zelo svečano, otroci pa tudi pridni skozi vse leto tako doma kot v šoli. Vsi so prejeli darila! Prav tako je sv. Miklavž obiskal vsa slov. društva širom Melbourna. Vse povsod so bili otroci pridni, ubogali starše! Vedno in povsod sv. Miklavž potrdi, da se bo naslednje leto spet vrnil nazaj s polno vrečo dobrot, samo otroci morajo držati obljubo, tako doma kot v šoli. Vsepovsod je bilo vzdušje prijetno, poleg vsega tega tudi nekaj domačega.

Adventno romanje v Ta Pinu je bilo 10.decembra. Ob 8. uri zjutraj smo se z družbo 40 rojakov zbrali pred cerkvijo sv. bratov Cirila in Metoda v Kew, se z avtobusom odpeljali dobro uro do slovenske kapelice brezjanske Marije Pomagaj v Ta Pinu. Čeprav v vetrovnem, toda lepem vremenu je bil pogled in obisk te naše kapelice enkraten. Skupaj s tremi p. Cirilom, p.Davidom in Viljemom je bil obisk popoln. Na vrhu hriba je sledila sv. maša za zahvalo obiska in skupnega srečanja rojakov od blizu in daleč. Na poti domov smo se ustavili še v bližnjem slov. društvu – v St. Albansu na kosilo. Pripeljal se je tudi sv. Miklavž! Pridni otroci so ga z veseljem pričakali, vsi so prejeli darila.

V dnevih adventa naši patri obiskujejo tudi osamljene po domovih, bolnišnicah ali domovih starejših. S sprejemom zakramentov spovedi, maziljenja in svetega obhajila sta tako advent in obhajanje božičnih praznikov popolna. Vsako leto in po stari navadi imamo tudi na slovenski radijski uri 3ZZZ Melbourne božično oddajo za vse tiste, ki se osebno ne morejo več pridružiti slovenskim obredom. Oddajo so tudi letos pripravili p. Ciril Božič, p. Viljem, p. David in misijonarka Marija Anžič. Hvala vsem!

Sveti večer - božič - Gospodovo rojstvo

Že nekaj let se je čas sv. maše iz polnočnice prenesel na 9. uro zvečer, kajti oddaljenost je za mnoge rojake postajalo nemogoče. Letošnji večer in pogled na votlino in okolico je bil enkraten, tudi obisk rojakov je bil zadovoljiv. Zvezdnato nebo nad Lurško votlino z jaslicami, zvezdo repatico, betlehemskimi pastirčki v jaslih z Marijo in Jožefom, v zibelki Jezušček. Nad nami je bilo nebo jasno, posuto z zvezdicami, še pater Ciril je pripomnil, da je bilo nekaj posebnega kot v veličastni “katedrali”. Oglasila se je pesem Sveta noč, blažena noč - kaj je še kje lepšega, kot prav ta enkraten pogled na jaslice, p. Cirila, p. Viljema in p. Borisa Markeža gvardijana iz samostana v Kopru in vse, ki služijo oltarju. Po končanem obredu smo si segli v roke z božičnimi pozdravi se počasi razšli in vsem skupaj bo ostal čudovit spomin na še eno leto 2016, s katerim se bomo še v tem tednu tudi poslovili.

Melbourne, božič 2016, pri Lurški votlini
Melbourne, božič 2016, pri Lurški votlini © Marija Anžič

Na dan svetega Štefana, 26. decembra, smo se spominjali tudi slovenskega praznika - dan samostojnosti in enotnosti. Čestitke, Slovenija! Po vsej slovenski skupnosti se tudi v tem tednu pripravljajo večerne zabave s slovenskimi ansambli. Za konec še enega leta, ki je bil za mnoge zdrav, lep, uspešen, za druge zopet žalosten ob izgubi svojih najdražjih, torej bomo skočili v še eno novo leto 2017!

Kaj bo vsemu človeštvu širom sveta prineslo? Molimo za mir, zadovoljstvo in zdravje, ostalo se bo pa seveda dogajalo pri doživljanju vsakega novega dne!

Srečno novo leto 2017 želimo vsem Vam na radiu “Ognjišče”, z družinami in prijateljem!

Meta Lenarčič z družino, slovenska radijska ura 3ZZZ 92.3FM Melbourne, Avstralija

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...