Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Katica Cukjati (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Katica Cukjati

Na sveti večer umrla dr. Katica Cukjati

Slovenci po svetu | 25.12.2016, 22:06 Matjaž Merljak

Slovenski duhovniki v Buenos Airesu so tudi letos poskrbeli, da so se rojaki v argentinski prestolnici pripravili na božične praznike. Je pa letošnji božič za slovensko skupnost v Argentini tudi grenak, saj je na sveti večer umrla pomembna kulturna delavka dr. Katica Cukjati.

V božični oddaji Slovencem po svetu in domovini je bil naš sogovornik slovenski duhovnik v Buenos Airesu Franci Cukjati. Po slovenskih domovih argentinske prestolnice so imeli duhovno pripravo za otroke, saj so se slovenske šole z Miklavžem zaključile, za mladino je bila duhovna priprava na božič v Slovenski hiši, vodil jo je Toni Burja, ki je od letošnjega poletja v skupnosti lazaristov v Lanusu.

Na sveti večer je bila sveta maša ob 20. uri v Slovenski hiši. Slovesnost je vodil provincial slovenskih lazaristov Pavle Novak, ki je na obisku v Argentini. Nadomešča je delegata slovenskih duhovnikov v Argentini, dr. Jureta Rodeta, ki je zaradi bolezni v Rožmanovem zavetišču. Ostali duhovniki so bili med to mašo na voljo za spoved.

Slovenska polnočnica je bila pri lazaristih v Slovenski vasi v Lanusu, na božič pa so bile maše v slovenskih domovih San Justo in Carapachay (maševal je Robert Brest), San Martin (maševal je Igor Grohar, ki sicer deluje na argentinski župniji), Slovenska pristava (maševal je naš sogovornik) in Slovenski dom (maševal je Pavle Novak).

Franci Cukjati je rojake ob božiču spodbujal, naj vsak dan naredijo jaslice v svojih srcih, tako bo božje dete vsak dan prišlo v njihova srca.

Dan pred božičem, v soboto, 24. decembra 2016, je v Gospodu nenadoma zaspala sestra našega sogovornika, dr. Katica Cukjati Debeljak. Bila je odvetnica, neutrudna kulturna delavka v slovenski skupnosti, nekdanja ravnateljica Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, predavateljica na Dragi in drugje po slovenskem zamejstvu in izseljenstvu, predavala je tudi v Argentini, Sloveniji in Španiji; do zadnjega je s srcem opravljala svoje dolgoletno predsedništvo Slovenske kulturne akcije in skrbela za predavanja, izdajo raznih publikacij in druge kulturne prireditve. Ležala bo danes od 18. ure dalje v Casa Racco (Moreno 5202) Villa Madero, jutri (v ponedeljek, ob 10. uri) bo pogrebna sv. maša. Dobri Bog naj ji poplača vse njeno požrtvovalno delo in predanost.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...