Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup

Zadovoljstvo SSO in SKGZ

Slovenci po svetu | 23.12.2016, 13:31 Matjaž Merljak

Svet slovenskih organizacij SSO in Slovenska kulturno gospodarska zveza SKGZ, krovni organizaciji Slovencev v Italiji, sta z velikim zadovoljstvom sprejeli novico o spremembi razpisa za zaposlitev dveh oseb za zemljiško knjigo, v katerem je bila po novem vključena tudi slovenščina.

Predsednika organizacij, Walter Bandelj SSO in Rudi Pavšič SKGZ, se zahvaljujeta deželni predsednici Debori Serracchiani, da je upoštevala, kar je bilo napisano v skupnem pismu obeh krovnih organizacij glede potrebe, da se spoštuje jezikovno in narodno specifiko dežele Furlanije Julijske krajine.

Doponitev in ponovna objava razpisa je tako še en korak naprej pri zagotavljanju pravic slovenske narodne skupnosti in pri izvajanju zakonske zaščite.

Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno-gospodarska zveza upata, da bo v prihodnje slovenščina vključena v razpisna določila kot jezik, ki je sestavni del deželne specifike, kot tudi, da ne bo obravnavana kot tuji jezik.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...