Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Slovenci v Mendozi pripravili praznik vina

Slovenci po svetu | 21.12.2016, 11:56 Matjaž Merljak

Rojaki v Mendozi so konec novembra pripravili praznik, posvečen vinu, ki ga v teh delih Argentine tudi uspešno pridelujejo, med kakovostnimi proizvajalci so tudi nekateri rojaki, so nam sporočili iz uredništva tednika Svobodna Slovenija.

Martinovanje je praznovanje, ki poteka v Sloveniji in na Madžarskem. Ustno izročilo pravi, da se 11. novembra, na praznik sv. Martina, mošt ali nečisto vino spremeni po blagoslovu v dobro in čisto vino. Ljudski rek pravi »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«. Ponavadi je to praznik, ki traja ves teden in vsaka vas ima svoje navade praznovanja, sicer nikjer ne manjka blagoslov vina ter jed s pečeno gosjo.

Mendoščani smo se odločili za to praznovanje iz sledečih razlogov: Mendoza je dežela sonca in dobrega vina ter svetovna prestolnica te pijače. Kar dosti mendoških Slovencev se je izkazalo kot dobri pridelovalci vina, uspešni vinogradniki, po vsej Argentini cenjeni sodarji, strokovnjaki, predvsem pa izvežbani degustatorji. Tudi Jezusov nastop na poročnem praznovanju v Kani galilejski in čudežno spremenjenje vode v vino prinaša radost nad pričakovanji.

Pobuda za to praznovanje je bilo združiti sledeče elemente: Slovenijo, Mendozo, vino, prijateljstvo, petje, kulturo ter tradicijo. Mendoški Slovenci smo želeli na ta način pokazati javnosti, kar nas najbolj predstavlja.

Kosilo v Slovenskem domu v Mendozi
Kosilo v Slovenskem domu v Mendozi © Svobodna Slovenija

Celotni program je potekel med 25. in 27. novembrom z naslednjimi dejavnosti. V petek, 25. v Slovenskem domu je agronom in strokovni pokuševalec Nesti Bajda mojstrsko vodil razpravo o argentinski in slovenski vinski industriji v enostavnem jeziku, da smo lahko vsi z lahkoto vse doumeli. Istočasno smo imeli priložnost pokusiti tri sorte belih vin ter tri vrste rdečih vin, vsi odlične kakovosti.

V soboto, 26. novembra, smo zjutraj obiskali vinarni López in Trapiche, dve simbolni kleti v pokrajini.  Med ogledovanjem kleti smo poslušali njeno zgodovino in delovne procese ter okušali izbrana vina in peneče pijače.

Po tem obisku smo se srečali v majhnem vinogradu Staneta Grebenca, ki iz lastnega grozdja vsako leto pridela pristno in kvalitetno domače vino. Tam smo uživali okusen asado, kakor se spodobi namočen s slastnim vinom. Kot je naša navada, smo veselo končali ta izlet s slovenskimi in argentinskimi pesmimi.

Blagoslov vina v Mendozi
Blagoslov vina v Mendozi © Svobodna Slovenija

V nedeljo ob 11. je naš župnik g. Janez Cukjati daroval sv. mašo, med katero je blagoslovil novo vino v hrastovem sodu. Sledilo je tekmovanje tipičnih slovenskih sladic, kjer smo lahko videli spretna in okusna kulinarična dela. Po napornem delu treh sodnikov je bila zmagovalka Zofija Štumberger. Sledilo je kosilo, kjer smo nadomestili tradicionalno gos s pečenim piščancem. Med kosilom sta nam Pevski zbor in Mendoški oktet zapela nekaj skladb, povezanih z vinom, ljubeznijo in prijateljstvom. Program se je končal s sodelovanjem ansambla bratov Nemanič z valčki in polkami, tako da smo še veselo zaplesali.

Ansambel bratov Nemanič iz Mendoze
Ansambel bratov Nemanič iz Mendoze © Svobodna Slovenija

Lahko smo zelo ponosni, da so mladi iz naše skupnosti sprejeli iniciativo za organizacijo te nove dejavnosti, ki je tako blizu občutkov Mendoščanov in Slovencev. Bog daj, da bi bilo to praznovanje vsako leto obogateno z udeležbo rojakov različnih slovenskih domov iz Argentine.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...