Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ob zaključku srednješolskega tečaja (foto: Svobodna Slovenija)
Ob zaključku srednješolskega tečaja

Zaključek srednješolskega tečaja v Argentini

Slovenci po svetu | 20.12.2016, 12:01 Matjaž Merljak

V Slovenski hiši v Buenos Airesu so tudi letos ob zaključku šolskega leta za dijake pripravili posebno slovesnost, zahvalili so se tudi prizadevnim učiteljem.

V soboto, 12. novembra 2016, smo zaključili pouk na srednješolskem tečaju. Zelo živahno je bilo v Slovenski hiši; začele so se počitnice. Dijaki so se zbrali po razredih, kjer so jim razredniki razdelili spričevala. Nato smo se skupno udeležili sv. maše, ki jo je daroval katehet na tečaju g. Franci Cukjati; somaševal je g. Robert Brest. Bogu smo se zahvalili za vse prejete dobrote v preteklem šolskem letu in ga prosili, naj nas vodi še naprej. Ljudsko petje mladinskih pesmi so vodili letošnji petošolci RAST XLV.

Po končani maši smo se podali v dvorano škofa dr. Gregorija Rožmana, kjer smo nadaljevali z zaključno akademijo. Stoje smo sprejeli argentinsko, slovensko in papeško zastavo in zapeli obe himni. Napovedovalka ga. Marta Urbančič Oblak je pozdravila najprej častne goste: veleposlanico RS go. Jadranko Šturm Kocjan, predsednika Zedinjene Slovenije inž. Jureta Komarja in gospo; delegata slovenskih dušnih pastirjev msgr. dr. Jureta Rodeta; g. duhovnika Francija Cukjatija in Roberta Bresta; ustanovitelja Tečaja dr. Marka Kremžarja; ravnatelja tečaja dr. Štefana Godca; profesorice in profesorje, voditelja in voditeljice osnovnošolskih tečajev, člane odbora staršev, starše dijakov, dijake in vse ostale.

Dr. Marko Kremžar z ravnateljem in podravnateljico
Dr. Marko Kremžar z ravnateljem in podravnateljico © Svobodna Slovenija

Najprej je vse navzoče nagovoril ravnatelj tečaja dr. Štefan Godec. Kot vedno so bili tudi letos nagrajeni najboljši dijaki-dijakinje vsakega letnika. Majda Godec je prejela tudi odlikovanje za najvišje povprečje vseh pet let tečaja in sicer je dosegla 9,56 točk.

Sledil je obred predaje zastav, ki jih vedno nosijo najboljši dijaki višjih letnikov. Od petega letnika se je z nagovorom poslovil ravnatelj dr. Štefan Godec. Nato so abiturienti prejeli spričevala in diplome, ki sta jih podelila ravnatelj ter razredničarka prof. Metka Mizerit. Bučno ploskanje sošolcev, staršev in vseh navzočih je spremljalo ta del prireditve. V imenu dijakov petega letnika se je poslovila in se zahvalila profesorjem in staršem Milena Zupanc.

Priznanje bivši ravnateljici prof. Nedi Dolenc Vesel
Priznanje bivši ravnateljici prof. Nedi Dolenc Vesel © Svobodna Slovenija

Letošnji almanah z naslovom »Nepozabni spomini« je predstavila predmetna profesorica dr. Katica Cukjati. Abiturienti so ga potem razdelili med profesorje in goste.

Pri kulturnem programu so nastopili dijaki petega letnika, recitirali so poezijo »V meni bije slovensko srce«, ki jo je napisal Igor Pirkovič. Zapeli so pesem »Slovenija«, ki jih je spremljala na njihovem potovanju.

Vodstvo Tečaja se je zahvalilo trem profesorjem, ki že dolgo let poučujejo, in sicer: prof. Nedi Vesel Dolenc, ki poučuje že 40 let in je bila 20 let ravnateljica; prof. Metki Mizerit, ki poučuje 32 let in g. Lojzetu Rezlju, ki poučuje 27 let. Zadnji zaradi bolezni ni bil navzoč.

Sledil je obred predaje ključa »modrosti«, ki ga petošolci podajo četrtemu letniku s primernim humorističnim besedilom, nakar se jim ti zahvalijo s humorjem.

Prof. Metka Mizerit (s šopkom) v družbi kolegov
Prof. Metka Mizerit (s šopkom) v družbi kolegov © Svobodna Slovenija

Za konec smo zapeli našo izseljensko himno »Slovenija v svetu«.

Potem smo še gledali video o potovanju petošolcev; kaj vse so videli, doživeli in se veselili.

Po prireditvi so starši petega letnika na dvorišču za vse navzoče pripravili bogat prigrizek. Najlepša hvala in nasvidenje prihodnje leto.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...