Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Engelbert Logar ob prejemu deželne kulturne nagrade (foto: Gotthart/KKZ)
Engelbert Logar ob prejemu deželne kulturne nagrade

Logarju koroška deželna kulturna nagrada

Slovenci po svetu | 19.12.2016, 15:04 Matjaž Merljak

V samostanu v Osojah so v četrtek, 15. decembra 2016, slovesno podelili kulturne nagrade dežele avstrijske Koroške za leto 2016. Glavno kulturno nagrado je prejel glasbeni etnolog in pedagog Engelbert Logar za dokumentiranje in ohranjanje slovenske ljudske pesmi na Koroškem. Nagrade so iz rok deželnega kulturnega referenta Christiana Bengerja prejeli še trije drugi iz vrst slovenske narodne skupnosti.

Dežela Koroška je počastila kulturne in znanstvene delavce na raznih področjih znanosti in družbe. Poleg glavne kulturne nagrade so podelili še tri posebna priznanja in devet pospeševalnih nagrad. Kot piše na spletni strani slovenskega uredništva ORF v Celovcu, še nikoli poprej ni bila pri podelitvi deželne kulturne nagrade slovenščina tako močno prisotna kot letos. Med trinajstimi nagrajenci so bili kar štirje iz vrst slovenske narodne skupnosti, v vidoeportretih odlikovanih se je odražalo spoštovanje do dvojezičnosti in tudi moderatorja - zakonca Michael in Sabine Kristof-Kranzelbinder - sta slovesnost vodila v obeh deželnih jezikih.

Pospeševalno nagrado za literaturo je prejela mlada avtorica Verena Gotthardt, ki je nazadnje še posebej opozorila nase s svojim pesniškim prvencem „Najdeni nič“.

Pospeševalno nagrado na področju družbenih in socialnih ved je prejel socialni psiholog Daniel Wutti. Na celovški univerzi se znanstveno posveča predvsem kulturi spominjanja.

V kategoriji počastitvenih nagrad je prejel priznanje na področju družbenih in socialnih ved literarni zgodovinar, komparativist in prevajalec Janez Strutz. Kakor je v slavilnem govoru poudaril Reinhard Kazianka, je Strutz predvsem s svojim prevajalskim opusom avtorjev iz Istre in širšega alpsko jadranskega prostora dokazal, da je živeta kulturna polifonija največji potencial regije in ključ za novo in sodobno razumevanje Evrope.

Z glavno nagrado – Koroško kulturno nagrado 2016 – je Koroška počastila glasbenega etnologa in pedagoga Engelberta Logarja, ki je že v študijskih letih začel presnemavati in transkribirati posnetke slovenskih ljudskih pesmi in tako ustvaril temelj za tonski in notni arhiv pri Krščanski kulturni zvezi (KKZ). Tudi danes Logar redno obiskuje posameznike, družine, glasbene skupine, mlade in stare, zapisuje in snema pesmi, ki jih ljudje pojejo in poznajo. Za tri ducate zborov, s katerimi sodeluje, je priredil okoli 600 pesmi, ki so objavljeni v medtem že 43 zvezkih v zbirki „Pesmi in glasba z južne Koroške“. Zbirka „Vsaka vas ima svoj glas“ pa je nedvomno pomemben dokument bogate kulturne dediščine. Nagrajenec je bil hvaležen, pa tudi ganjen, odlikovanje je sprejel predvsem v imenu vseh, ki skrbijo, da slovenska pesem še doni in živi.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...