Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
P. Darko Žnidaršič v mestecu Colonia v Urugvaju (foto: osebni arhiv p. Darka)
P. Darko Žnidaršič v mestecu Colonia v Urugvaju

Spomini p. Darka na Argentino

Slovenci po svetu | 08.12.2016, 09:55 Matjaž Merljak

P. Darko Žnidaršič, ki deluje med rojaki v Sydneyju v Avstraliji, je nedavno obiskal Argentino in se srečal tudi s tamkajšnjimi rojaki. Svoje vtise je deli z nami.

Vabilo za obisk Argentine je dobil že leta 1994 ob novi maši v Tržiču, ko sta ga povabila brat in sestra domačega župnika. Ko je deloval na Brezjah, se je srečeval z rojaki in duhovniki iz Argentine, veliko je bral o tamkajšnji skupnosti, nato je prišlo napotilo na novo delovno mesto v Avstralijo, zato je obisk Argentine moral odložiti. Po dvaindvajsetih letih pa se je le podal na pot, in sicer s skupino romarjev agencije Trud iz Slovenije, med katerimi sta bila tudi škof Peter Štumpf (o tem je spregovoril v oddaji Slovencem po svetu in domovini 6. novembra 2016) in eden od ravnateljev Mohorjeve iz Celovca Franc Kelih.

Ogledali so si veliko krajev in obiskali veliko slovenskih skupnosti: v Buenos Airesu so bili na 61. Slovenskem dnevu in pri birmi v Ramos Mejiji, na božji poti v Lujanu in tudi v Bariločah ... "Doživetij je veliko," je dejal v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini. Vesel in hvaležen je za nova poznanstva z rojaki in nova spoznanja. Čeprav obe slovenski skupnosti živita na južni polobli, je stikov med njima malo in zato upa, da bodo zdaj vzpostavljene vezi čvrste.

P. Darko in drugi romarji v gorskem svetu v Bariločah
P. Darko in drugi romarji v gorskem svetu v Bariločah © osebni arhiv p. Darka

Rojaki v Argentini tako kot oni v Avstraliji ohranjajo slovensko dediščino, kulturo in jezik. Kulturno življenje, šolstvo in drugo imajo dobro organizirano. Začetki izseljenstva so drugačni. Tudi v Argentini so imeli krize in križe, najlepše zgled pa da tisti, ki iz krize vstane, je naglasil p. Darko.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...