Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Priznanje Marijanu Veliku (foto: Slovenska športna zveza)
Priznanje Marijanu Veliku

Priznanje Marijanu Veliku

Slovenci po svetu | 07.12.2016, 13:54 Matjaž Merljak

Marijan Velik, predsednik Slovenske športne zveze, krovne športne organizacije koroških Slovencev, je v ponedeljek, 5. decembra 2016, na svetovni dan prostovoljcev - prejel visoko nagrado Republike Slovenije za svoje dolgoletno prostovoljno delo na področju športa - plaketo Državnega sveta¸.

Kot piše Slovenska športna zveza v izjavi za javnost, je Velik plaketo prejel kot prvi tuji državljan. Državni svet priznanja podeljuje najzaslužnejšim društvenim delavcem – prostovoljcem na podlagi Pravilnika o priznanjih in plaketah Državnega sveta. Velika je predlagal Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez.

V utemeljitvi, prebrani na slovesni podelitvi v stavbi slovenskega parlamenta v Ljubljani ob navzočnosti uglednih osebnosti, je zapisano, da je odlikovanec – čeprav star šele 55 let – že danes legenda slovenskega športa v Avstriji. „Od mladih gimnazijskih let do danes je namenil in namenja slovenskemu športu ves svoj prosti čas. Najprej kot aktiven športnik, mdr. je bil kapetan enajsterice Slovenskega atletskega kluba (SAK), nato kot trener pri različnih nogometnih klubih in od leta 1992 dalje kot predsednik Slovenske športne zveze (SŠZ) v Avstriji.

V funkciji predsednika Slovenske športne zveze Marijan Velik že skoraj četrt stoletja sooblikuje pozitiven razvoj slovenskega športa na Koroškem. Obenem pa je tudi pomemben dejavnik na področju sodelovanja med vsemi slovenskimi športnimi zvezami v zamejstvu in tudi s športnimi ustanovami v R Sloveniji. Marijan Velik je tudi član Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Pod vodstvom Marijana Velika je Slovenska športna zveza močno pridobila na pomenu znotraj slovenske narodne skupnosti na Koroškem, uveljavila pa se je kot ugleden in kompetenten partner tudi na nivoju dežele Koroške in v širšem prostoru Alpe Jadran“. Marijan Velik je od leta 2001 tudi vodja Slovenskih sporedov deželnega studia avstrijske radiotelevizije (ORF) v Celovcu, že tretjo mandatno dobo pa tudi predsednik športnih novinarjev Koroške (SPK Kärnten).

vir: slovenski spored ORF

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...