Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič

Nadškof Zore ob odprtju Muzeja jaslic Brezje povabil k odprtim vratom za Boga

Slovenija | 18.12.2016, 08:40

Po dveh letih pridobivanja dokumentov ter obnovitvenih del so na večer pred četrto adventno nedeljo v narodnem svetišču Marije Pomagaj odprli prenovljeni Muzej jaslic Brezje. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič. Po sveti maši je sledila krajša slovesnost, na kateri je bil predstavljen prenovljeni Muzej jaslic. Ob sklepu sta p. Bahčič in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovila prenovljeni muzej.

P. Bahčič je med sveto mašo, ki jo je daroval pred blagoslovom jaslic med drugim poudaril, da Bog vedno preseneča, tudi na način, kako je na svet poslal svojega Sina. „Nikoli ne pride k človeku na takšen način, kot to želi človek, da bi ga Bog obiskal in poslušal,“ je dejal in dodal, da je tudi Jožef tako kot Marija sprejel odrešenjski načrt in sledil Bogu. „Velikokrat se znajdemo v težkih trenutkih, ko ne vemo kako naprej, pa vendar nam tudi tukaj govori Bog, da mu prisluhnemo in verjamemo, da se bo tudi za nas spremenilo in da bo drugače,“ je povedal med pridigo.

Maši je sledila krajša slovesnost pred odprtjem muzeja. P. Bahčič je spomnil, da je prve jaslice upodobil sv. Frančišek Asiški, ki je bil tako kot Jezus rojen v hlevu. „Tudi naš muzej se nahaja v prostorih, kjer so bile nekoč krave. Bil je hlev in prav v tem hlevu se nahaja muzej jaslic. Patri si pred 20. leti niso niti najmanj predstavljali, da bo iz tega hleva nastal muzej. In prav sv. Frančišek je tisti, ki zavezuje svoje posnemovalce, nas frančiškane, da sledimo njemu s postavljanjem jaslic in to je zaveza, ki jo dolgujemo sv. Frančišku,“ je spomnil rektor svetišča Marije Pomagaj, ki je ponovil besede sv. Frančiška, da je „“božič vedno med nami“. In naj bo tudi obisk tega muzeja za vsakega, ki bo vanj stopil praznik Boga med nami“.

Prenovljene prostore je v nadaljevanju predstavila vodja Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt. Dejala je, da je Muzej jaslic Brezje edinstvena zbirka, ki vsebuje preko 300 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta. Jaslice so v muzeju predstavljene v tematskih sklopih ter vezano na geografska območja njihovega izvora. „Osnovna ideja, ki je vodila ustvarjalce muzeja je bila, da vsakemu od eksponatov posvetimo pozornost, ki si jo zasluži. To je bilo tudi eno izmed načel, ki mu je pri arhitekturni zasnovi muzeja sledila arhitektka Ariana Furlan Prijon,“ je povedala Eržen Firštova. Dodala je še, da se ob božičnih jaslicah, ki so pri nas najbolj poznane srečamo s pasijonskimi, binkoštnimi ter vstajenjskimi jaslicami. „Najbolj pristni in morda najgloblji spomini slovenskega človeka na božične praznike se vračajo ob postavljanju jaslic v Bogkovem kotu domače hiše, v katerem so postavljali kotne jaslice, ki jih tudi predstavljamo v muzeju.“

Pred blagoslovom je nekaj misli o jaslicah podal tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Izrazil je veselje nad odprtjem novega muzeja. „Do večnosti ne bomo dojeli, kakšno razdaljo je Jezus Kristus premagal v svojem učlovečenju. Mislim da večjo, kakor od Betlehema do križa. Od Betlehema do križa pot prehodi vsak človek. Iz življenja znotraj Svete Trojice, v življenje znotraj človeškega občestva pa zmore samo Bog. In kakor smo slišali Frančiška, je sestopil v revščino, v preproščino, vstopil je med ljudmi takšne kakršni so, kajti te ljudi je prišel odrešit. Zato nam jaslice govorijo o tem neizmernem čudežu božje ljubezni, ki tako zelo presega vse, kar si more zamisliti človeška pamet in po drugi strani nas vabijo, nagovarjajo ali bomo v resnici sprejeli tega učlovečenega Boga za svojega Odrešenika ali pa bodo jaslice samo snop otroških spominov,“ je v razmišljanje vsem položil na srce nadškof Zore. „Jaslice so kot povabilo naj sprejmemo Boga in hkrati kor svarilo, da lahko zelo zelo hitro zapremo vrata za Boga, ki prihaja v tako vsakdanjih pogojih življenja. Kajti v Betlehemu sta trkala noseča žena in njen mož in vrata so ostajala zaprta. Vsa zaprta vrata so pustila zunaj Boga, ki se je prišel rodit v Betlehem. Mi smo povabljeni, da tega Boga odkrijemo v bratih in sestrah, ki jih srečujemo,“ je dejal nadškof, ki je nato zmolil blagoslovno molitev in blagoslovil jaslice.

Odprtja jaslic so se udeležile številne redovnice, nekaj patrov frančiškanov, številni romarji od blizu in daleč, navdušen nad novo pridobitvijo na Brezjah pa je bil tudi župan Radovljice Ciril Globočnik.

Muzej jaslic Brezje bo odprt vsak dan, v zimskem času od 9. do 18., v poletnem času pa od 9. do 19. ure, ob ponedeljkih bo muzej zaprt. Prav lepo vabljeni, da skozi vse leto podoživite blagoslov in toplino božičnega praznika.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...